Agrico: 'Lager prijsniveau bio-aardappelen door goede kilogramopbrengsten'

Coöperatie Agrico heeft aan haar leden in de afgelopen weken de uitbetalingsprijzen voor poot- en consumptieaardappelen van oogst 2014 bekend gemaakt. De gemiddelde prijs voor pootaardappelen over alle maten klasse A tot en met S bedraagt 23,62 euro per 100 kilogram. De prijzen voor consumptieaardappelen in de maat 40/+, levering week 9, varieerden van 6,67 euro per 100 kilogram voor het ras Santé tot 19,22 euro per 100 kilogram voor het ras Cerisa. Agrico spreekt verder over goede kilogramopbrengsten van bio-aardappelen. Dit had een lager prijsniveau tot gevolg. De uitbetalingsprijs varieerde van 30,46 euro per 100 kilogram voor Ditta tot 28,36 euro per 100 kilogram voor Agria.Pootaardappelen

De markt voor pootaardappelen kende een grote tweedeling. Buiten Europa was de vraag goed. De afzet van Nederlands pootgoed steeg met 45.000 ton (12%). De afzet binnen Europa verliep moeizaam en daalde met 65.000 ton (15%). De Europese consumptietelers ontvingen nauwelijks geld voor hun product en kochten daardoor duidelijk minder Nederlands pootgoed.

De telers van Agrico realiseerden voor het derde achtereenvolgende jaar gemiddeld genomen een hoge kilogramopbrengst per hectare van 40 ton inclusief eigen gebruik. Een deel van de oogst kon niet als pootgoed worden afgezet en kwam terecht op de zeer matige consumptiemarkt. Dit had een drukkend effect op de uitbetalingsprijs.
De genoemde uitbetalingsprijs is het gemiddelde over alle geleverde aardappelen. De vergoedingen voor bewaren en verpakken bedroegen gemiddeld over alle tonnen 2,57 euro per 100 kilogram. Voor monopolierassen is gemiddeld 1,47 euro per 100 kilogram aan licenties ingehouden.Consumptieaardappelen

Op de consumptiemarkt was er sprake van een historisch laag prijsniveau. Door een uitstekend groeiseizoen in heel Europa was er een overvloedig aanbod van aardappelen op de consumptiemarkt. Dit leidde tot een constant laag prijsniveau gedurende het hele afzetseizoen. Voor het grootste ras, Milva, kwam de poolprijs in week 9 uit op 6,74 euro. Rosagold kwam uit op 9,17 euro, Erika op 9,72 euro en de topper Cerisa op 19,22 euro per 100 kilogram.

Ook de kilogramopbrengsten van biologisch geteelde aardappelen waren goed in Europa met een lager prijsniveau als gevolg. De uitbetalingsprijs varieerde van 30,46 euro per 100 kilogram voor Ditta tot 28,36 euro per 100 kilogram voor Agria.

Directeur Jan van Hoogen kijkt met gemengde gevoelens terug op het verloop van het oogstjaar 2014. "Door de goede export buiten Europa was het voor onze pootgoedtelers een redelijk seizoen. Voor onze consumptietelers daarentegen was het juist een slecht jaar als gevolg van het grote aanbod op de Europese markt. Een seizoen zoals dit wil je als consumptieteler niet te vaak meemaken. Niettemin kunnen we terugkijken op positieve afsluitende vergaderingen met onze telers."

Oogst 2015

Het koude en droge voorjaar heeft duidelijk invloed op de stand van de gewassen. De consumptietelers hebben op de vroege markten goede prijzen gemaakt. In de markt Overzee lijkt een land als Algerije positief, maar Egypte negatief. Daarnaast geeft de voortdurende onrust in het Midden-Oosten en ook in een aantal landen in Noord-Afrika de nodige zorgen. Al met al is er stemming in de markt van consumptieaardappelen in Europa en dat hebben we het vorige seizoen nooit gezien.

Voor meer informatie: www.agrico.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.