“Kippen gaan vroeger naar buiten door temperatuur”

'Limonade' en voetenbad voor huiskip van Sijbenga

Tholen - Nu de temperatuur in Nederland tropische hoogten bereikt, is boer Kees Sijbenga extra blij met zijn uitloop voor de kippen. Eerder dit jaar viel de Drentse bio-boer in de prijzen en nam hij de oorkonde Mooiste Kippenuitloop in ontvangst. "We hebben een uitloop met veel struiken en bomen, daardoor is er voldoende schaduw en gaan de kippen graag naar buiten", vertelt Kees.

De biologische legkippen genieten van het zomerweer. “De kippen gaan eerder naar buiten. Tussen 8:30 en 9:00 uur gaan de kippen naar buiten, normaal is dat rond 10.00 uur." Naast de vele schaduwplekken is het belangrijk dat de kippen voldoende drinken. En om er zeker van te zijn dat de leghennen voldoende vitamine C en zout binnenkrijgen, voegt boer Kees de vitamine en elektrolyten (een zoutoplossing) toe aan het water.


De huiskip van familie Sijbenga wordt extra verwend met het warme weer. Op twitter stond dit citaat er bij: "Wat is het heet. Gelukkig ben ik een biologische kip. Veel water drinken zegt boer Kees."

Huiskip

De huiskip heeft een streepje voor. Deze kip kwam ziek bij de familie binnen, die zich over de hen ontfermden. "Nu loopt de kip weer goed, maar is ze heel mak", vertelt Kees. "De huiskip loopt ook niet bij de rest van het koppel kippen, ze heeft een streepje voor." Daarom kreeg de kip gisteren een beker 'limonade' en een koel voetenbadje aangeboden.Naast de legkippen teelt boer Kees ook aardappelen en heesters. "Beregenen is nu heel belangrijk. Afgelopen nacht hebben we de heesters flink beregend, nu zijn we druk met de aardappelen." Vooral voor de heesters kan de hoge temperatuur gevolgen hebben voor de kwaliteit. "Het is nu nog vroeg om de gevolgen in te schatten, maar de planten raken gestrest en zijn daardoor vatbaarder voor ziektes."

Voor boer Kees zouden de verwachte onweersbuien van vanavond en vannacht welkom zijn. "Dan is de hitte uit de lucht. Maar als het zaterdag echt 35 tot 40 graden wordt is dat wel moeilijk voor de bloemen en ook de kippen hebben daar last van. Zeker bij de bedrijven waar de kippen alleen binnen zitten krijgen de kippen het zwaar."

Voor meer informatie:

Kees Sijbenga
Biologische Pluimveehouderij Dennenhoeve
Beilerweg 26
9414 TK Hooghalen
0593 592307
06 54912042
info@sijbenga.nl
www.sijbenga.nl
You'll need Skype CreditFree via Skype

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.