Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rode klaver in grasland: hoe méér, hoe beter

Grasmengsels mét rode klaver leveren meer opbrengst op dan mengsels zonder rode klaver. De samenstelling is bovendien bepalend: bij sommige grasmengsels komt de
rode klaver sterk op, terwijl andere mengsels maar een laag klaveraandeel opleveren in het veld. Deze conclusie trekt het Louis Bolk Instituut uit een driejarige proef, die deze week gepresenteerd wordt op het internationale EGF-symposium in Wageningen.

Alleskunner

Bij alle proeven bleek klaver een aanjager van graslandproductie. 'Rode klaver is een alleskunner', meldt Jan de Wit, projectleider van KlaverKlimaat, een project om de voordelen van rode klaver te onderzoeken. "De teelt komt terecht meer in de belangstelling. Veehouders hoeven niet bang te zijn voor tevéél klaver in het veld. Een hoger klaveraandeel betaalt zich altijd terug in een hogere opbrengst, vooral van darmverteerbaar eiwit."



Rietzwenkgras

De proef was opgezet met vijf verschillende gras-klavermengsels op twee locaties, op zand- en kleigrond. Mengsels met gekruist raaigras hadden de laagste klaveraandelen, terwijl mengsel met een hoog aandeel Festulolium of rietzwenkgras een hoog klaveraandeel hadden. De hoogste opbrengsten werden dan ook gehaald
met mengsels met rietzwenkgras of Festulolium.

EGF-symposium 2015

Op dit moment vindt het internationale European Grassland Federationsymposium in Wageningen plaats (15-17 juni 2015), waar wetenschappers elkaar treffen rond onderzoek naar gras. Op dit symposium presenteren Jan de Wit, Joachim Deru, Nick van Eekeren en Petra Rietberg van het Louis Bolk Instituut de nieuwste resultaten uit recent onderzoek.

Over het project KlaverKlimaat

Het project KlaverKlimaat heeft als doel voordelen van gras-rodeklaver breed onder de aandacht van agrarische ondernemers te brengen. In het project werken maatschap Buijs, maatschap Grootkoerkamp, Agrifirm Feed, Barenbrug en het Louis Bolk Instituut samen. In april 2015 is de brochure 'Rode klaver voor maaiweides' gepubliceerd, met praktische tips, bedrijfseconomische berekeningen van rode klaver en FAQ's. Meer informatie is te vinden op www.klaverklimaat.nl. Dit project is mede mogelijk gemaakt vanuit de regeling 'demonstratieprojecten Schoon en Zuinig' van het Ministerie van Economische Zaken als eindverantwoordelijk voor POP2 in Nederland. 'Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland'.

Klik hier voor de brochure.
Publicatiedatum: