Inagro brengt praktijkgids spelt uit
Spelt geraakte als 'oergraan' in de verdrukking in de tweede helft van de vorige eeuw. Reden: met tarwe en triticale waren hogere saldi mogelijk. Biologische veetelers houden eraan om nog een beperkt areaal spelt te telen om voedertechnische redenen.
Toch is het gebruik van spelt sinds 2010 opnieuw sterk toegenomen in de voedingsindustrie. Omdat internationaal de vraag groter dan het aanbod, trekt de prijs erg aan. De voorbije jaren zag je prijzen van 600 à 800 euro en meer per ton ongepelde spelt. Hoewel de Vlaamse voedingsindustrie doorgaans bediend wordt door de internationale graanhandel, is er een stijgende vraag naar lokaal geteelde granen.
Klik hier voor de praktijkgids biologische spelt.
Met de praktijkgids wil men geïnteresseerde telers opnieuw vertrouwd maken met de teelt van spelt en hen handvaten aanreiken om de logistieke knelpunten weg te werken. Vanuit de werking van Bio zoekt Keten en Bio zoekt Boer zal dan verder gebouwd worden om deze keten effectief te ontwikkelen of te begeleiden. Inagro wil zich verder engageren als partner in dit traject.
Omdat rassenkeuze een erg belangrijk aandachtspunt is bij de teelt en de afzet van spelt, nam Inagro in najaar 2014 het initiatief om een vergelijkende rassenproef biologische spelt uit te zaaien. Op de Open Velddag op woensdag 17 juni wordt er toelichting gegeven bij de proeven en kun je de speltrassen zelf komen bekijken op het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-01 Biologische Stadsbakkerij Broodt bestaat 10 jaar
- 2023-05-30 Goede prijzen voor biologische graanpool 2022
- 2023-04-11 Wat is de kwaliteit van leven bij coeliakie?
- 2023-03-27 Nieuw: Spelt Amandelstaafjes en Haverkoekjes Hazelnoot Cacao
- 2023-03-16 "We hebben hier de voorbije weken al veel talenten zien ontluiken"
- 2023-03-14 Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
- 2023-03-09 "Onze ambitie is om ieder jaar minder afval te produceren"
- 2023-03-07 Ontstaat in Rhijnauwen hét brood van de toekomst?
- 2023-02-06 PLUS start met verkoop brood van gisteren
- 2023-01-27 Carl Siegert grijpt naast EZK Energy award
- 2023-01-24 Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- 2023-01-11 Bakker Bolhuis bakt geen bio-roggebrood meer vanwege hoge energieprijzen
- 2022-12-23 Terugblik biologische granenmarkt 2022
- 2022-12-22 "Die 15 verschillende 'handjes aan het deeg' maken deze speculaas echt uniek"
- 2022-11-09 "Bevlogen politici zoals Hawre Rahimi zijn in Den Haag nog dun gezaaid"
- 2022-11-02 "Rogge levert niet veel op, maar is wel een mooi gewas voor de grond"
- 2022-10-31 Vernieuwd uniform bio-broodassortiment van Van der Westen organic family bakery
- 2022-10-24 "Wat ze ons nu voorschotelen, is gewoon niet toereikend"
- 2022-10-20 "Had ik dan niet zo energiezuinig moeten zijn?"
- 2022-10-07 PLUS breidt broodassortiment uit met dagverse biologische broden