Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inagro brengt praktijkgids spelt uit

In opdracht van het project 'Bio zoekt Boer – Bio zoekt Keten' ontwikkelde Inagro een praktijkgids spelt. Die moet geïnteresseerde telers opnieuw vertrouwd maken met de teelt van spelt en hen helpen bij het wegwerken van logistieke knelpunten.

Spelt geraakte als 'oergraan' in de verdrukking in de tweede helft van de vorige eeuw. Reden: met tarwe en triticale waren hogere saldi mogelijk. Biologische veetelers houden eraan om nog een beperkt areaal spelt te telen om voedertechnische redenen.

Toch is het gebruik van spelt sinds 2010 opnieuw sterk toegenomen in de voedingsindustrie. Omdat internationaal de vraag groter dan het aanbod, trekt de prijs erg aan. De voorbije jaren zag je prijzen van 600 à 800 euro en meer per ton ongepelde spelt. Hoewel de Vlaamse voedingsindustrie doorgaans bediend wordt door de internationale graanhandel, is er een stijgende vraag naar lokaal geteelde granen.

Klik hier voor de praktijkgids biologische spelt.Met de praktijkgids wil men geïnteresseerde telers opnieuw vertrouwd maken met de teelt van spelt en hen handvaten aanreiken om de logistieke knelpunten weg te werken. Vanuit de werking van Bio zoekt Keten en Bio zoekt Boer zal dan verder gebouwd worden om deze keten effectief te ontwikkelen of te begeleiden. Inagro wil zich verder engageren als partner in dit traject.

Omdat rassenkeuze een erg belangrijk aandachtspunt is bij de teelt en de afzet van spelt, nam Inagro in najaar 2014 het initiatief om een vergelijkende rassenproef biologische spelt uit te zaaien. Op de Open Velddag op woensdag 17 juni wordt er toelichting gegeven bij de proeven en kun je de speltrassen zelf komen bekijken op het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro.
Publicatiedatum: