Verzet tegen 'verstikkende voorstellen' voor veehouders

Op voorstel van Annie Schreijer – Pierik is donderdag 28 mei een drempel opgeworpen tegen verstikkende voorstellen voor veehouders. Het gaat om bijna onhaalbare EU-plannen om minder natuurlijke gassen uit te stoten. De Europarlementscommissie voor Landbouw heeft daar donderdag alvast tegen gestemd.
 
"Goed nieuws voor veel familie- en gezinsbedrijven in onze landbouwsector", zei Annie Schreijer, CDA-Europarlementslid uit Twente. "Dit voorstel dreigde de veehouders dubbel zo hard te raken als andere sectoren zoals industrie, vervoer of recreatie. Dat kan niet. Juist de landbouwsector heeft de afgelopen decennia al zoveel gedaan tegen luchtverontreiniging."
 
Een plan was om boeren te dwingen fors minder methaan te laten uitstoten. Methaan komt vrij doordat koeien en paarden gras verteren. "Wat willen we dan? Soja importen en het gras laten verrotten? Laat de dieren lekker grazen buiten in de wei! Veel beter voor het dierenwelzijn en de weidegang."
 
Annie Schreijer kreeg ook steun voor haar verzet tegen verregaande ammoniak-eisen. "Europa-breed is al 30% minder ammoniak per jaar, in Nederland zelfs 66% sinds 1990. Het kan niet zo zijn dat nieuwe eisen de boeren weer bij nul laten beginnen, zoals het plan is", vindt Annie. "De inspanningen uit het verleden moeten voldoende meetellen. Dit is nodig voor een gelijk speelveld in de gehele EU."

Annie werkte met haar actie samen met haar Duitse collega's Jens Gieseke en Albert Dess van de grote christendemocratische EVP-fractie in het Europarlement. De voorstellen voor de emissie-eisen komen later nog aan de orde in de parlementscommissie voor Milieu. Ook daar zal Annie Schreijer zich verzetten, als lid van deze commissie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.