Miscanthus in de kippenuitloop geoogst

Kippen gebruiken hun uitloop beter als er beschutting in staat in de vorm van bomen, struiken of anderszins. In het kader van project 'Bomen voor Buitenkippen' (www.bomenvoorbuitenkippen.nl) hebben pluimveebedrijven verschillende soorten beplanting getest: fruit, wilgen en miscanthus (olifantsgras). Drie bedrijven in Terschuur en Voorthuizen hebben 2 jaar geleden totaal 3,5 hectare miscanthus aangeplant. Dat gewas plant je één keer aan en kan daarna 15 tot 20 jaar blijven staan. Het biedt jaar rond beschutting aan de kippen. Vanaf het 2e jaar kan het gewas elk jaar in maart of april afgemaaid worden en groeit het meteen weer uit tot vier meter hoog. Het geoogste strooisel kan gebruikt worden als strooisel in de kippenstal, als structuurrijk voer voor melkkoeien en als brandstof in een bepaald type houtkachel.Er zijn kort na elkaar, voor collega-pluimveehouders, twee bijeenkomsten rondom miscanthus georganiseerd op het bedrijf van Wijnand van de Mheen in Terschuur. Monique Bestman van Louis Bolk Instituut doet verslag: "Tijdens de eerste bijeenkomst kon je zien hoe het gewas er aan het eind van de winter bij staat en hoe de kippen het gebruiken. Dankzij de miscanthus lopen de kippen helemaal tot achterin de uitloop. Kippen die goed naar buiten gaan, verenpikken minder. De kippen van van de Mheen waren 70 weken oud en zagen er erg goed uit. Ook worden er minder of geen watervogels, die vogelgriepvirus bij zich kunnen dragen, gezien in uitlopen die beplant zijn."


Nieuwe scheuten zijn alweer zichtbaar in het veld van Wijnand van de Mheen.

"Op de tweede bijeenkomst, afgelopen vrijdag 10 april, werd de miscanthus van twee bedrijven geoogst en in balen geperst: 50 balen van ruim 300 kilogram van ongeveer 2,5 hectare. Een deel van de miscanthus gaat als strooisel gebruikt worden in de opfokstal en de legstal van van de Mheen. Het andere deel wordt als brandstof gebruikt. Enkele stroken miscanthus zijn intact gelaten, zodat de kippen hun beschutting niet helemaal kwijt zijn. De nieuwe scheuten waren alweer zichtbaar en binnen een maand zal het gewas weer flink uitgegroeid zijn. De komende jaren zal de opbrengst naar verwachting nog verder toenemen."


Strooisel van miscanthus.

"Miscanthus kan tot eind april, begin mei aangeplant worden. Bij biologische teelt, moet je rekenen op 50 uur onkruidbestrijding per hectare in het eerste jaar, 40 uur in het tweede jaar en daarna steeds minder."Op 23 april en 6 mei zijn er nog twee bijeenkomsten rondom de beplanting in de kippenuitloop.

Voor meer informatie: www.bomenvoorbuitenkippen.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.