"Natuurvoedingsbranche kan zich hierin onderscheiden"

'Graskaas begin mei is een grap-kaas'

Tholen - Albert Roozendaal van World Wide Cheese roept producenten uit de natuurvoedingsbranche om niet te vroeg graskaas op de markt te brengen. Tot zijn verbazing zijn er nu al aanbiedingen van graskaas. Handelaren willen vooral niet te laat zijn en schuiven daardoor de graskaas langzaam naar voren op. Albert noemt deze te vroege graskaas een 'grap-kaas', omdat er nog nauwelijks 'grasmelk' in de kaas zit. Hij pleit er voor om als natuurvoedingsbranche niet mee te doen aan deze trend en zich te onderscheiden door de graskazen op het juiste (latere) moment aan te bieden. Daarom stuurde hij begin april een mail naar zijn collega's in de natuurvoedingsbranche.

"De aanbiedingen van graskaas vliegen ons al om de oren. Jaarlijks wordt de graskaas veel te vroeg aangeboden. Begin mei zullen de eerste graskazen weer in het supermarktkanaal gepresenteerd worden. Dit terwijl voor echte 100% graskaas gebruik moet worden gemaakt van melk van de koeien die het eerste gras hebben gegeten. Gras van het nieuwe voorjaar", zo geeft Albert aan. Hij is van mening dat men met name in de natuurvoedingsbranche moet staan voor een product waarvan de vlag de lading echt dekt.
 

Links Albert Roozendaal op de BIOFACH.

Dit alles geeft de natuurvoedingsbranche volgens Albert wederom de mogelijkheid om zich te onderscheiden ten opzichte van de grote retailers. "Onze branche zou in deze zelfregulerend kunnen en moeten zijn, door met elkaar af te spreken dat biologische graskaas niet eerder dan week 23 of liever nog 24 in de winkels komt te liggen. Dan kunnen wij met recht spreken over 100% graskaas."

Albert geeft aan dat het ook niet handig is om te stunten met 'de lekkerste kaas van het jaar'. "Nieuwe haring kost immers ook meer bij de eerste vaatjes. World Wide Cheese BV zal in ieder geval het voortouw nemen om de kaas niet eerder aan te bieden en ook niet voor een stuntprijs."

Hij betoogt dan ook: "Is het nu graskaas of grap-kaas?" Albert vertelt waarom graskaas zo bijzonder is. "Het smeltpunt van het melkvet dat het eerste gras oplevert ligt een stuk lager dan in de winter. Mogelijk ken je nog gras- en hooiboter. Hooiboter is een stuk steviger, dat geldt ook voor de kaas. Graskaas dat uit het eerste 'grasmelk' geproduceerd is, is heerlijk zacht en geler."

Albert verwacht dat de koeien pas eind april aan hun koeiendans kunnen gaan beginnen. "Het was tot nu toe een koude en weinig groeizame lente, waardoor het gras nog zeer beperkt is en de verwachting is dat de koeien niet eerder dan eind april aan hun koeiendans kunnen beginnen. De weilanden zijn buiten het weinige gras ook nog eens zeer drassig."

De echte graskaas laat dan nog even op zich wachten. "Stel, de koeien gaan eind april op 'dansles', dan komt er na een goede week mooie grasmelk. Maar dan moet de productie nog van start gaan. Fabriekskaas mag niet eerder dan na 28 dagen vermarkt worden en daarna moet de kaas nog de markt in. Voordat een klant een goed stuk graskaas kan aankopen zijn wij zo maar 6 tot 7 weken verder. Als er begin of half mei graskaas wordt aangeboden zit er niet of nog nauwelijks 'grasmelk' in de kaas. De handel onderling is bevreesd om vooral niet te laat te zijn en daarom schuift de graskaas langzaam naar voren op. De vlag dekt de lading niet meer. Zonde van zo'n voortreffelijke graskaas. Graskaas in begin mei is dus een 'grap-kaas'."

Voor meer informatie:

Albert Roozendaal
World Wide Cheese
Westerspoor 4
1687 AZ Wognum
06 53543526
Albert@worldwidecheese.nl
www.worldwidecheese.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.