Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Compostering BioBodem lastiger tijdens donkere maanden"

'The Round House': Poldersport tussen blije koeien

Tholen - "Het is echt pionieren, want het is niet alleen een nieuwe open en ronde stal, maar we werken ook met een nieuwe bodem", vertelt Albert Blommestijn vanuit De Kwakel. De nieuwe stal met een 'parapludak' is in juni vorig jaar in gebruik genomen. "De koeien reageerden erg goed. Op regenachtige dagen schuilen ze graag onder de paraplu en in de zomer gebruiken ze de stal juist als parasol."


Zijaanzicht van 'The Round House' met 'parapludak'.

De koeien staan en liggen in 'The Round House' op een bed van houtsnippers en stro. Hiervan maakt de biologische veehouder compost. "De koeien staan op een laag van ongeveer een meter dik. We hebben hiermee als het ware een composteerbedrijf in de stal." Deze nieuwe 'BioBodem' brengt ook wat uitdagingen met zich mee, Albert: "De bodem wordt droog gehouden door een compesteringstraject. De bedoeling is dat we de mest en houtsnippers tot mooie droge compost verwerken. Dit ging de eerste maanden prima, maar tijdens de afgelopen donkere maanden was de lucht te vochtig en droogde het daardoor veel minder goed.


De koeien kunnen vrij rond lopen in de stal.

Familiekudde en buitensport

Met de ingebruikname van de nieuwe stal werd de oude grupstal, waar de koeien in de winter verbleven, overbodig. "We waren vanwege de regelgeving genoodzaakt om een nieuwe stal te bouwen en omdat we de koeien graag voldoende leef- en ligruimte wilden bieden kwamen we al snel op het idee voor 'The Round House'. Albert werkt volgens het Familiekuddesysteem. Daarvoor is deze vrijloopstal ideaal. De koeien kunnen vrij rond lopen en zelf kiezen waar ze gaan liggen. "Het gaat prima. We houden gehoornd vee, waarvoor extra ruimte vereist is. En door de ronde vorm van de stal zijn er geen dode hoeken in de stal, dit voorkomt problemen met de hoorns."


De voerplekken zijn na de ingebruikname van de stal al aangepast.

Voor wat betreft de voerplekken heeft Albert naderhand nog wat aanpassingen gedaan. De oude grupstal is nu dus overbodig geworden. In deze stal worden nieuwe kleedkamers met douches gebouwd. "Deze hadden we nodig voor de buitensportactiviteiten die we op onze boerderij organiseren. Ze sporten hier tussen de koeien. We merken dat dit elkaar echt versterkt."


Op deze overzichtsfoto is duidelijk te zien dat de buitensportactiviteiten rondom de stal plaatsvinden.

Groeien

Momenteel houdt Albert in totaal 35 koeien, maar hij ziet mogelijkheden voor groei. "Dit aantal was altijd voldoende voor het melkquotum. Nu de melkquota per 1 april 2015 afgeschaft gaat worden, wil ik op termijn naar 50 tot 55 koeien groeien. Verder gaan we niet. Ik wil geen 100 koeien gaan houden." De melkveehouder gaat door met de Blaarkopkoeien. "Dit is een mooi en sterk cultuurhistorisch ras. Je wint er al heel veel mee als de koeien in plaats van 5 jaar 7 jaar worden."


Eén van de tevreden koeien van biologische boerderij Poldersport.

Voor meer informatie:

Albert Blommestijn
Biologische boerderij Poldersport
Boterdijk 91
1424 ND De Kwakel
0297 563679
06 13753186
info@poldersport.com
www.poldersport.com