Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaarverslag Friesland Campina:

Biologische melkprijs ruim 2 euro gestegen in 2014

Onlangs maakte Friesland Campina de jaarcijfers bekend. De netto-omzet over 2014 kwam 0,6% hoger uit dan over 2013 en eindigde op 11,3 miljard euro. Onder de streep bleef er 303 miljoen euro over voor de zuivelfabrikant, een aanzienlijke stijging van 93% ten opzichte van 2013. Deze stijging is volledig te danken aan eenmalige posten en valuta-effecten, exclusief deze posten daalt de winst met 13%. Het jaarverslag geeft ook een inkijkje in de (biologische) melkprijzen over 2014.

De garantieprijs voor gangbare melk lag in 2014 op 39,38 euro per 100 kilo melk, dat was 0,2% lager dan in 2013. Dit is het gevolg van een daling in de melkprijzen bij referentiebedrijven. Voor bijzondere melkstromen, waar biologische melk onder valt, lag de vergoeding op 10 cent per 100 kilo melk. De weidegangtoeslag en de prestatietoeslag kwamen uit op respectievelijk 29 cent en 1,86 euro per 100 kilo melk. De stijging in deze vergoedingen is te danken aan een aanpassing in de winstverdeling, waardoor 35% in plaats van 30% van de winst wordt toegerekend aan de prestatietoeslag.

De biologische melkprijs kwam over 2014 uit op 52,95 euro (exclusief BTW) per 100 kilo melk, een jaar eerder was dat nog 50,19 euro. De prijs van deze melk wordt voornamelijk bepaald door ontwikkelingen in de West-Europese markt, de wereldzuivelmarkt heeft nauwelijks invloed op de prijs van biologische melk.

Klik hier om het volledige jaarverslag in te zien.
Publicatiedatum: