Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Banken remmen groei Deense biologische vleessector

Deense banken hanteren steeds strengere voorwaarden bij het lenen van geld aan agrarische ondernemers. Dit remt vooral investeringen in de productverbetering. Vooral de biologische vleessector merkt de gevolgen. Het gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden zorgt voor aanzienlijke tekorten, aangezien de vraag naar biologische varkensvleesproducten sterk groeit in Denemarken.

Deense biologische vleesproducenten, waaronder Friland, hebben steeds meer moeite met het voldoen aan de binnenlandse en buitenlandse vraag. De reden hiervoor is dat de varkensstapel krimpt, omdat bedrijven geen lening krijgen bij de bank. "De vraag naar biologisch vlees groeit snel, maar wij zijn niet in staat om de vraag bij te benen. Met een groter aanbod zouden we aanzienlijk meer biologische vleesproducten kunnen verkopen", aldus Henrik Biilmann, directeur van Friland tegenover GlobalMeatNews.



Friland is Europa's grootste producent van biologisch vlees. Van al het biologische vlees dat in Denemarken verkocht wordt, is 95 procent geproduceerd door Friland. In Duitsland heeft Friland een marktaandeel van 15 procent.

"Afgaande op de huidige trends verwachten wij dat de verkoop van biologische vlees tussen de 15 en 20 procent per jaar kan groeien. De mate waarin de vraag en verkopen kunnen stijgen, hangt uiteraard sterk samen met de groei van de biologische varkensstapel. En de groei hiervan is onder de huidige omstandigheden erg lastig."

Friland slacht momenteel 2.000 varkens per week in Denemarken. Om aan de sterk groeiende vraag te kunnen voldoen, zou Friland de productie moeten vergroten tot 3.000 slachtingen per week.

De belangrijkste belemmering van de opschaling van de productie zijn de banken. Zij weigeren een groot deel van de aanvragen voor leningen van biologische varkenshouders, zo vertelt Rikke Lundsgaard van 'Danmarks Naturfredningsforening'. Rikke: "De overheid heeft als doel gesteld dat de biologische vleessector in 2020 met 120.000 hectare gegroeid moet zijn. Dit is een grote uitdaging, zolang Deense banken bij de beoordeling van kredietaanvragen niet inzien dat de biologische werkwijze een aantrekkelijk alternatief is voor gangbare landbouw."

Hij claimt dat banken steeds meer bewijs willen zien van betere productiviteit en winstgevendheid van biologische varkenshouderijen, voordat een lening verstrekt wordt. "Biologische varkenshouders worden door de banken aangemoedigd om terug te schakelen naar een gangbaar bedrijf om zo een lening te krijgen."

Bron: GlobalMeatNews
Publicatiedatum: