"Bio is niet te vergelijken met gangbaar"

In half jaar tijd bijna 40 telers aangesloten bij BioVibe

Tholen - Sinds juli dit jaar bestaat het Belgische bedrijf BioVibe, een groothandelaar in biologische groenten en fruit. BioVibe is opgestart door André Vanhaeren. Samen met zijn drie zonen Johan, Erwin en Ive teelt hij al zo'n 40 jaar biologische groenten op een areaal van 45 hectare in Limburg. Eerder zetten ze de producten af via Veiling BelOrta, maar dit jaar besloten ze om hun afzet zelf te organiseren. Ondertussen zijn al bijna 40 telers officieel aangesloten bij BioVibe, maar in totaal leveren 60 telers hun producten of een deel van hun producten aan het bedrijf. Er komen ook wekelijks nieuwe telers bij die ervoor kiezen om hun AGF via BioVibe te laten vermarkten.Telers kunnen altijd terecht

Johan Vanhaeren vertelt dat het pand in Sint-Katelijne-Waver al langer leeg stond en dat ze daar op de perfecte locatie zitten. De reden dat telers voor BioVibe als afzetkanaal kiezen, is volgens hem dezelfde reden als zij zelf. "Via de veiling werden de producten niet altijd verkocht, omdat bio daar een klein onderdeel was en gangbaar voorrang had. Wij zijn ook flexibel in de aanvoertijden. Telers kunnen hier 6 van de 7 dagen, 24 op 24 hun producten brengen. Onze leveranciers zijn zeer te spreken over BioVibe en omschrijven ons als flexibel en laagdrempelig met een fijne sfeer. Ze zijn ook vrij om hun product te leveren. Er is niets verplicht. Ook onderling heerst geen strijd. Er wordt samengewerkt en elkaar veel gegund."

Groot assortiment

Afnemers van BioVibe zijn met name Belgische supermarkten, maar ook groothandelaren in België en Nederland. "We leveren een groot assortiment biologische aardappelen groenten en fruit. Onze belangrijkste producten in het winterseizoen zijn wortelen, prei en kool. In de zomer doen we met name kasgroenten zoals tomaten, sla en komkommers. Op het gebied van fruit bieden we veel appelen, peren en aardbeien."Niet vergelijkbaar

Volgens hem is biologisch niet altijd te vergelijken met gangbaar. "Het probleem is dus dat sommigen in de handel het wel vergelijken en hetzelfde uiterlijk eisen. Dat is bijna niet mogelijk. Natuur heb je niet altijd in de hand en zeker niet als je geen beschermingsmiddelen gebruikt. Het uiterlijk van bio-AGF is in de afgelopen jaren wel stukken verbeterd, maar bij bepaalde producten kun je niet hetzelfde bereiken. Neem prei, die kan bij ons nooit zo zwaar worden als gangbare prei. Biologische appelen daarentegen zijn qua uiterlijk vaak ook prachtig."

Ook qua prijs zijn bio en conventioneel niet vergelijkbaar. "De prijzen verschillen best veel, maar bio is natuurlijk arbeidsintensiever en de kosten liggen veel hoger. Bij prei wordt bij gangbaar gemiddeld 65 ton per hectare geoogst, bij ons mag je blij zijn dat het 25 ton per hectare is. Nu betaal je bijvoorbeeld voor gangbare prei rond de 20 cent en voor biologische een euro meer. De prijzen van bio zijn daarnaast stabieler, bijna jaarrond hetzelfde. Het komt dus soms ook voor dat het zelfs goedkoper is dan gangbaar." Over het algemeen vindt Johan de prijs van gangbaar te laag liggen. "Er wordt veel te weinig betaald. Als de prijs van gangbaar omhoog gaat, zou dat de hele sector ten goede komen."


Het team van BioVibe voor het pand: Bernard, Ive, André, Rony, Johan en Erwin.

Op dit moment wordt er door BioVibe alleen Belgische bio-AGF geleverd. "Mogelijk gaan we in de toekomst ook meer importeren. We zien de vraag naar jaarrond levering bij bepaalde producten wel groeien, dus er wordt over nagedacht." Hij verwacht dat BioVibe nog verder zal groeien. Biologische producten zijn smaakvol, lekker, milieuvriendelijk en gezond en er is een vaste markt voor. We hebben de grote stap gezet om zelf af te zetten en ik denk dat veel telers in België dat ondertussen weten, want de aanvragen stromen binnen. We hebben van bepaalde producten eigenlijk nog tekort. Dus fijn dat het aanbod groeit."

Voor meer informatie:

BioVibe BVBA
Kempenarestraat 44a
2860 Sint-Katelijne -Waver
Tel: 0032(0) 15 32 07 42
Fax : 0032(0) 15 31 23 09
info@biovibe.be
www.biovibe.be

Auteur: Gertrude Snoei

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven