"Door schaalvergroting gaat de ziel uit de sector"

De Bio Basis: elk product heeft een verhaal

Tholen – De Bio Basis in Zeist gaat letterlijk terug naar de basis. In de biologische streekwinkel is volop ruimte voor producten van kleine bio-leveranciers uit de omgeving. "Het gaat om een compleet nieuw concept, omdat we iets wilden doen waar we helemaal achter staan", vertelt Evrim Kurç, die de winkel samen met Igor Corbeau en Tom van Gurp runt. "We merkten dat de bio-branche de laatste jaren steeds groter is geworden daardoor ging men steeds verder weg van de basis. De ziel gaat uit de sector door schaalvergroting, daarom willen we met dit kleinschalige concept meer verbondenheid met het product creëren. We kopen alle Nederlandse producten dan ook rechtstreeks in bij de boer of leverancier."Evrim, Igor en Tom zijn in gesprek gegaan met boeren, tuinders en leveranciers om erachter te komen waar zij behoefte aan hebben. "In deze gesprekken kwamen de oneerlijke prijzen die tegenwoordig vaak gehanteerd worden vaak naar voren. Daarom besloten wij het anders en te gaan pakken en maken wij in onze streekwinkel graag plaats voor producten van kleine leveranciers." Ze geeft aan dat de lijnen met de telers en producenten bewust erg kort zijn. "Dat geeft echt meerwaarde. Als een klant een specifieke vraag heeft over een product, bellen we gewoon even met ze."


Evrim, Tom en Igor.

Igor haalt regelmatig zelf producten op bij de telers. "Zo kom ik tijdens het seizoen bijvoorbeeld elke week bij 'Om de Tuin' in Scherpenzeel", vertelt Igor. Hij vindt deze manier van werken heel prettig: "Het is erg leuk om bij het ophalen van de producten zelf aan de telers te kunnen vragen hoe het gaat. De bevlogenheid van de telers werkt ook erg aanstekelijk. De omgeschakelde telers met wie we spreken willen echt niet meer terug. Het is erg tof om dat soort bedrijven met onze winkel te kunnen ondersteunen. Veel van de boeren, tuinders en leveranciers hebben zelf ook al een bezoek gebracht aan De Bio Basis. "De telers waarderen ons concept, omdat ze hier met eigen ogen kunnen zien waar hun producten terechtkomen."


De groenten van onder meer Om de Tuin.

De Bio Basis koopt de buitenlandse producten rechtstreeks bij de importeur in. "Als het er in Nederland is, dan gaan we voor het product uit eigen land. Maar als het dan toch uit het buitenland moet komen, halen we de producten rechtstreeks bij de importeur. En bij producten uit ontwikkelingslanden werken we altijd met eerlijke prijzen ofwel fairtrade", zo licht Igor toe.


Uitleg over de groenten. Bij de meeste producten in de winkel liggen dit soort kaartjes.

De winkel is zaterdag 18 oktober 2014 geopend. Evrim merkt dat het nu echt goed begint te lopen. "Onze winkel zit in een zijstraatje van de winkelstraat de Voorheuvel, waardoor hij wat lastiger te vinden is. Sinds vorige week merken we dat er meer aanloop is. Men weet ons nu te vinden en de klanten reageren enthousiast." Igor vult aan: "De vele positieve reacties op de manier waarop ze de winkel runnen zijn echt hartverwarmend."


Uiteraard ook bijzondere AGF-producten, zoals deze olijfkomkommertjes.

De winkel heeft overigens ook een horecafunctie. Klanten kunnen plaatsnemen op het terras of in het zitgedeelte van het pand. Evrim bakt dagelijks verse taarten, onder de naam 'De Zoete Revolutie'. Het gaat om puur gezoete taarten, zonder geraffineerde suikers, die vaak ook glutenvij zijn. De fairtrade biologische koffie en thee ontbreken uiteraard niet in het aanbod. "Het versterkt elkaar, de koffie, de taart en de winkel", besluit Evrim.


Taart, koek en cake van De Zoete Resolutie.Ook bij de eieren staat precies waar ze vandaan komen.


Links biologisch speltbeschuit van Ribbink's Specialiteiten Bakkerij. Onze pasta gemaakt van biologisch tarwe uit de Flevoland, rechtsonder de koffie van Eric (Illimani).


De favoriet van Igor.


Deze borden wijzen klanten de weg naar de winkel.

Gezien

Voor meer informatie:

De Bio Basis
Voorheuvel 68A
3701 JG Zeist
030 2765721
info@debiobasis.nl
www.debiobasis.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.