Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-melkleveranciers bezoeken melkverwerker

Afgelopen vrijdag (17 oktober) bezochten 15 biologische melkveehouders van het bedrijfsnetwerk strategie de kaasproducent Aurora in de moderne fabriek in Kranenburg Duitsland. Erik Ormel, deelnemer van het netwerk, levert de melk van zijn Yersey koeien aan Aurora. Zijn melk is anders dan van andere leveranciers omdat de Yersey koeien een veel hoger vet- (5,83%) en eiwitgehalte (4,11%) hebben dan andere rassen. De deelnemers zagen een moderne fabriek met een robotlijn die de kazen plasificeerden en keerden en een moderne kaasopslagruimte. De verwerking van de melk vindt nu nog plaats in Venzelderheide, maar zal te zijner tijd mogelijk ook naar Kranenburg verplaatsen. Een overeenkomst tussen Aurora en de deelnemers was dat het hier ook gaat om een familie-bedrijf die bezig is met een duidelijke bedrijfsontwikkeling. De kinderen (Manon, Tim en Daan) van Janny en Harrie ten Dam zijn allen actief in het bedrijf die te zijner tijd verder wil groeien in omvang.



Daarna toog het gezelschap naar het melkveebedrijf van Erik Ormel. Hier zijn 85 melkkoeien op circa 60 hectare grasland aanwezig. De groep dacht met Erik mee in zijn bedrijfsontwikkeling. Wordt er straks na 2015 meer kilogram melk afgeleverd of leent het bedrijf zich voor een aanbouwpotstal. De Yersey koeien draaien zeer efficiënt met slechts 500 kilogram krachtvoer per koe per jaar. Mogelijk is in de toekomst een produktieverbetering per koe haalbaar. Ook werd door de groep automatisch krachtvoerverstrekken aanbevolen om meer melk per koe te realiseren.



Er zijn in het seizoen herfst 2014-zomer 2015 meer themagroepen waar u aan mee kan doen. Alle themagroepen komen 4 keer bij elkaar. Strategie en Intuitief Boeren zijn al 1 keer bij elkaar geweest. U kunt zonder problemen aansluiten bij alle themagroepen. Door alle themagroepen loopt als rode draad: vermindering van Antibiotica gebruik en optimalisering van de kringloop (gezonde bodem-gezonde mest-gezond voer-gezonde koe).

Themagroepen zijn:
1. Themagroep Strategie: Welke kant ga ik op met mijn bedrijf? Insteek is het verzamelen van economische kengetallen en bespreking daarvan in de groep. Begeleiding: Edith Finke DLV.
Meer informatie: zie pagina 4, Natuurweidekrant juli 2014 op deze pagina.
2. Themagroep Intuïtief Boeren: Hoe bereik ik een goede balans tussen ratio en Intuïtie?
Begeleiding: Kees van Veluw, LBI. Meer informatie: zie pagina 5, Natuurweidekrant januari 2013 op deze pagina.
3. Themagroep Kringloopwijzer: Onderwerpen zijn: Kringlopen sluiten, beweidingsystemen verbeteren, mestbehandeling, de pens voeren in plaats van de koe enzovoorts.
Begeleiding: Edith Finke en Kees van Veluw.
4. Themagroep Permacultuur: De volgende stap naar Duurzaamheid. Het bedrijf herontwerpen op basis van principes en processen in de natuur. Begeleiding: Kees van Veluw. Klik hier voor meer informatie.

Kosten 300 euro per 4 bijeenkomsten.
De Natuurweide en EkoHolland dragen 50 euro per lid bij aan deze themagroepen.

Heeft u zich al opgegeven voor een van deze groepen dan hoeft u dat niet nog een keer te doen!

Voor meer informatie:

Edith Finke: [email protected], 06 26518704
Kees van Veluw: [email protected], 06 40063004
Publicatiedatum: