Bestrijding wereldhonger nog abstract probleem voor consument

Consumenten zijn nog onvoldoende bekend met hun mogelijke rol in het bestrijden van honger in de wereld. Dit blijkt uit onderzoek van Plenty Food Nederland, een niet-gouvernementele organisatie voor ontwikkelingssamenwerking die zich richt op een eerlijkere voedselverdeling.

Een groter deel van de wereldbevolking heeft last van obesitas dan van ondervoeding. Desondanks hebben 870 miljoen mensen te weinig voedsel om gezond te kunnen leven. Plenty Food richt zich met name op het aanpakken van deze tegenstelling. "Enerzijds is er honger en anderzijds is er een sterk toenemende vleesconsumptie in de wereld", aldus Christine Burgemeester, woordvoerder van Plenty Food Nederland. "Voor elke kilo vlees wordt ruim zeven kilo graan of soja gebruikt. Dit is dus eten dat ook direct door de mens gegeten had kunnen worden." Uit het onderzoek blijkt dat consumenten in Nederland nog te weinig weten wat de gevolgen zijn voor de wereldvoedselverdeling wanneer ze kiezen voor een sterk op vlees georiënteerd dieet.

Veel obesitas wordt mede veroorzaakt door overvloedige vleesconsumptie. Plenty Food vindt dit eiwitverspilling en riep consumenten daarom op om op wereldvoedseldag (16 oktober) minder vlees en meer plantaardig voedsel te eten. Hierdoor wordt het eenzijdige vleesgeoriënteerde westerse voedselpatroon gezonder en komt er meer voedsel beschikbaar voor de mensen die nu nog dagelijks honger hebben of lijden aan ondervoeding.

In de supermarkten is het steeds eenvoudiger om te kiezen voor plantaardige alternatieven voor vlees. Zo zijn er in Europa steeds meer vegetarische producenten, die in hun eigen land sojabonen of lupine verbouwen. "Deze ontwikkelingen juichen wij toe. Het wordt steeds eenvoudiger rekening te houden met de vele hongerige mensen op aarde", aldus Christine.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.