Verkiezing geopend

Heeft u de allermooiste kippenuitloop?

Kippen zijn bosvogels. Daarom zitten zij het liefst in een uitloop met bomen of struiken. In Nederland is ongeveer 2300 hectare in gebruik als uitloop voor biologische en vrije uitloopkippen. Een deel van deze uitlopen bestaat nu uit gras. Steeds meer pluimveehouders planten gelukkig allerlei soorten bomen en struiken in hun uitloop. Vanuit het project 'Bomen voor Buitenkippen' is er de afgelopen 2 jaar geëxperimenteerd met de aanplant van miscanthus en fruitbomen in de kippenuitloop. Vanuit 'Kiplekker onder de wilgen' zijn testen gedaan met wilgen in de uitloop.
 
Zo'n kipvriendelijke uitloop ziet er ook mooi uit voor voorbijgangers. Maar wat vinden al die wandelaars en fietsers nu het mooist? Om dat te weten te komen, organiseren het Louis Bolk Instituut en Bionext vanuit het project 'Bomen voor buitenkippen' de verkiezing voor de mooiste kippenuitloop. Hierbij kunnen consumenten online stemmen op de kippenuitloop die zij het allermooist vinden.
 

Een deel van de uitloop van biologische legpluimveehouderij Esveld in Putten (mei 2012).

Behalve dat de uitloop er mooi uit moet ziet, zijn ook andere aspecten van belang: gebruiken de kippen hem daadwerkelijk, arbeid, verhouding tussen kosten en eventuele opbrengsten, overzicht kunnen houden op de kippen, weren van AI-risicovogels, verminderen van de mestdruk op de uitloopbodem, et cetera. Daarom zal er, naast de consumentenwedstrijd, ook een vakjury zijn die let op de meer 'professionele' aspecten van de kippenuitloop. De wedstrijd levert dus twee winnaars op: één gekozen door 'het publiek' en één gekozen door de vakjury.
 
Heeft u de allermooiste kippenuitloop? Meld u zich aan uiterlijk 31 oktober. U mag natuurlijk ook een suggestie doen voor een collega-pluimveehouder waarvan u vindt dat die een prachtige uitloop heeft. Meedoen levert uw bedrijf veel publiciteit op en geeft de buitenkippen een extra steuntje in de rug. De winnaar van de verkiezing wordt eind maart bekend gemaakt, net voor Pasen.
 

Voor wie?

De verkiezing is voor professionele kippenhouders met een uitloop, zowel vleeskuikenhouders als legkippenhouders. En zowel gangbaar als biologisch.
 

Meedoen?

U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar: van.der.velden@bionext.nl
Voeg daarbij de volgende zaken als bijlage toe:
  • Het ingevulde aanmeldformulier (zie website onderaan).
  • Foto's van de uitloop (maximaal 4, liefst hoge resolutie en uit verschillende jaargetijden)
  • Een plattegrond van de uitloop bij het bedrijf, waarop ingetekend is waar de beplanting staat. Hiervoor kunt u als basis de plattegrond van Dienst Regelingen gebruiken. In deze bijlage vindt u de symbolen voor de verschillende beplantingssoorten. Als er een beplantingssoort niet bijstaat, kunt u zelf een symbool bedenken.
 

Wat kunt u winnen?

De winnaar krijgt een prachtige oorkonde en een bord voor in de uitloop, met de tekst 'Mooiste kippenuitloop 2015'. Ook wordt er een kort filmpje over uw bedrijf gemaakt. Verder vragen de organisatoren u om uw bedrijf beschikbaar te stellen voor een excursie, die zij dan organiseren. Of dat een excursie voor pers, publiek of collega-pluimveehouders wordt, is nu nog niet bekend.

Voor meer informatie:

Kijk voor meer informatie op deze website of neem contact op met Bionext: 030 2339970, en vraag naar Miriam van Bree of Leonie van der Velden. Of stuur een e-mail.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven