Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geiten, helemaal zo gek nog niet

Tholen - De keuze voor een biologische veehouderij was voor Jan van Tilburg niet meer dan logisch, aangezien de werkwijze erg goed bij zijn overtuigingen aansluit. "Ik voel me dan ook nauwelijks beperkt door de regels die komen kijken bij de biologische werkwijze", vertelt Jan. Zijn keuze voor de geiten lag echter een stuk minder voor de hand. Jan wilde in eerste instantie namelijk koeien gaan houden op zijn bedrijf aan de Langeweg 12 in Oude Tonge. "Toen we begonnen bleek er echter meer behoefte te zijn aan geitenmelk, dus besloten we voor geiten te gaan."


Jan met zijn geiten in de wei.

Hij merkte al snel dat er grote verschillen zitten tussen het houden van geiten of koeien. "Zo is de geit wat kwetsbaarder en is het dier vergeleken met de koe een ander soort grazer. Dit vraagt dus om een andere aanpak als het gaat om het voeren. Ook verliep in het begin het fokken van de lammetjes niet optimaal, zo was er soms de nodige uitval. Al doende werd ik hier gelukkig een stuk handiger in."

 

Voedergewassen

Jan produceert van begin af aan het merendeel van het ruwvoer dat hij aan zijn ongeveer 650 geiten voert zelf. "Soms is het noodzakelijk om wat bij te kopen, maar dat probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. We hebben de beschikking over 55 hectare, dus is het niet meer dan logisch om zelf voedergewassen te verbouwen. Het grote voordeel daarvan is dat je exact weet wat je hebt wanneer je dit zelf doet. Daardoor is het ruwvoer ook eenvoudiger in te passen in het voederschema. Ruwvoer wordt daarnaast steeds prijziger, dus ook financieel gezien levert dit de nodige voordelen op."
 

Een deel van de geiten stonden in de stal.

De bio-geitenhouder zou in de toekomst minder krachtvoer willen inkopen. Daarom experimenteert hij momenteel bijvoorbeeld met de teelt van de Franse klaversoort Esparcette. "Vorig jaar heb ik al een deel van de Esparcette in de kuil verwerkt. Deze eiwitrijke klaver bevat veel Tannines. Dit kan besmetting met maag- en darmwormen beperken en heeft een effect op de vertering van eiwitten. Daar hebben geiten wel eens last van na de weidegang."
 

Hier groeit onder meer Esparcette (roze).

Fokkerij en selectie

Jan heeft voor de toekomst zeker nog de nodige doelen. "Zo moet er bij ons echt wat meer gaan gebeuren op het gebied van fokkerij en selectie. Hier valt zeker nog winst op te halen en dit kan de productie ten goede komen. Hierin wil ik de komende jaren stappen gaan zetten, zo is de stal inmiddels al grotendeels geautomatiseerd voor een nauwkeurige gegevensverzameling."


De selectiebox.

Voor meer informatie:

Jan van Tilburg
Geitenhouderij Van Tilburg
Langeweg 12
3255 LJ Oude Tonge
0187 642505
van.tilburg.geiten@elda.nl