Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Phytophthorabesmetting zeer vroeg dit jaar

Weinig Phytophthora schade in nieuwe biologische aardappelrassen

De Phytophthorabesmetting in aardappel was zeer vroeg dit jaar. Nieuwe aardappelrassen zoals Carolus, Alouette en Connect hebben de eerste Phytophthora aanval goed doorstaan. Ook het nieuwe nummer VOS-2006001-001 en de bekende rassen als Sarpo Mira, Toluca en Bionica bleven vrij van aantasting. Standaard biologische rassen als Agria en Ditta liepen wel blad- en stengelaantasting op. Dit blijkt uit de rassendemo biologische aardappelen op het biologische proefbedrijf de Broekemahoeve van Wageningen UR in Lelystad.

Half mei kwamen de eerste meldingen van een Phytophthorabesmetting al binnen. In de praktijk zijn al veel biologische percelen gebrand, ondanks dat de opbrengst nog laag is. Voor de betreffende biologische telers is dit een forse kostenpost. Hoewel de uitbreiding van de aantasting de laatste week lijkt stil te vallen, zal een nieuwe natte warme periode verdere uitbreiding geven.



De resultaten op de Broekemahoeve zijn bemoedigend en een front van nieuwe rassen met betere Phytophthora resistentie lijkt er gelukkig aan te komen. Verdere betrouwbare toetsing van deze rassen is wel nodig om naast Phytophthora resistentie, ook de andere eigenschappen als smaak, opbrengst en bewaarbaarheid goed in beeld te brengen.

Voor meer informatie: Kees van Wijk
Publicatiedatum: