"Extra overbruggingstijd nodig, situatie verschilt per bedrijf"

Definitie biologische kleine stallen tot eind 2015 verruimd

Tholen - Staatssecretaris van Economische Zaken, Sharon Dijksma, heeft de definitie van biologische kleine stallen tot en met 31 december 2015 verruimd. Dit meldt de staatssecretaris in de Staatscourant. Tot die tijd is in bedrijven met ten hoogste vijftig runderen het aanbinden van deze dieren toegestaan indien ze niet in aan hun gedrag aangepaste groepen kunnen worden gehouden en indien voldaan is aan de voorwaarden, bedoeld in artikel 39 van verordening (EG) 889/2008. Vanaf 1 januari 2016 is in bedrijven met ten hoogste tien runderen het aanbinden van deze dieren toegestaan indien ze niet in aan hun gedrag aangepaste groepen kunnen worden gehouden en indien voldaan is aan de voorwaarden.

Harrie Janssen, bio-melkveehouder Hazelbroekhoeve in Overloon, reageert als volgt op het besluit. Hij is portefeuillehouder van dit dossier bij Natuurweide. "Er zijn op dit moment een 37-tal biologische melkveehouders die hier nog mee van doen hebben. Zij hebben deze extra overbruggingstijd nodig en we krijgen nu wat meer lucht om de zaken op een rijtje te zetten", aldus Harrie.

Hij geeft aan dat de bedrijven nog niet alle maatregelen getroffen hebben omdat ze hierbij wat problemen tegen zijn gekomen. "Het komt vaak door externe factoren waardoor dit nog niet gelukt is. Bij de één komt dit bijvoorbeeld door de verpachter, bij de ander omdat het bedrijf tegen een natuurgebied aanligt en weer een ander kreeg geen vergunning voor uitbreiding."

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) uitte eerder dit jaar al openlijk kritiek op de verlenging van de ontheffing van het verbod op het aanbinden van koeien. Ze stelde schriftelijke vragen aan staatssecretaris Sharon Dijksma en noemde de ontheffingen 'niet eerlijk ten opzichte van biologische boeren die hier wel in hebben geïnvesteerd'. "In reactie hierop hebben we mevrouw Thieme rondgeleid op één van de betreffende bedrijven. We hebben haar uitgelegd tegen welke problemen de melkveehouders aanlopen en haar verteld dat we druk bezig zijn met het zoeken naar oplossingen."

Het belangrijkste voordeel aan de verruiming van de definitie van biologische kleine stallen is dat Natuurweide nu echt stappen kan gaan zetten: "We gaan per bedrijf een uitfaseringsplan opstellen. Dit is van belang omdat de situatie per bedrijf verschilt. En indien er problemen zijn waar we niet uitkomen, zullen we in overleg gaan met de staatssecretaris."
 
Voor meer informatie:

Harrie Janssen
Bestuurslid vereniging Natuurweide
info@hazelbroekhoeve.nl
www.natuurweide.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.