"Hagel viel tijdens regenbui, daardoor minder scherp"

Hagelschade lijkt mee te vallen bij bio-fruittelers

Tholen - Gisteren (24 april) trokken enorme hagel- en regenbuien over het midden van ons land. Dit had een drukke avondspits tot gevolg. Fruittelers beleven altijd angstige momenten wanneer er hagelbuien voorspeld worden. Biojournaal heeft vanmorgen diverse telers in de regio gebeld en de schade lijkt voor de meesten mee te vallen.

Louis Ruissen

Biologische fruitteler Louis Ruissen in Varik geeft aan wel hagel te hebben gezien, maar dat het al met al erg is meegevallen. "Ik heb wat hagel voorbij zien komen, maar de hagel viel tijdens een regenbui. Daardoor zijn de hagelstenen meteen wat minder scherp en valt de schade mee." De bomen staan er volgens Louis mooi bij. Dat is een groot verschil met het afgelopen jaar. "Vorig jaar rond deze tijd was er nog amper bloesem te zien, en nu zijn de bomen vóór 1 mei al uitgebloeid."

Kraaybeekerhof

Ook op Landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen valt de schade heel erg mee. Tuinman Theo Engbers: "Ik heb vanmorgen nog spinazie geoogst en dit blad was niet beschadigd. Volgens mij is hier ook niet ontzettend veel hagel gevallen. Al is dat voor mij lastig te bepalen, omdat ik in Amersfoort woon." Theo is eigenlijk wel blij met de bui, omdat de zandgrond van de tuinderij nogal droog was.

Ook op Kraaybeekerhof groeien de gewassen en bomen dit jaar aanmerkelijk sneller. "De fruitbomen hebben nog nooit zo uitbundig gebloeid als nu het geval is." Op 10 mei houdt Kraaybeekerhof 'voorjaars open dag'. Dan kan men het plantgoed en de vaste planten komen bewonderen.

Kavel 55

Bij Kavel 55 aan de Nieuwe Steeg in Herwijnen is het redelijk rustig gebleven, zo vertelt biologische fruitteler Bart Pijnenburg. "We hebben erg veel geluk gehad", zegt hij in reactie op een twitterfoto met grote hagelstenen in een nabijgelegen boomgaard in Herwijnen. "Het begon bij ons met grote hagelstenen, maar dit ging al snel over in regen. Daardoor is het hier ontzettend meegevallen."

Het is volgens Bart een feest om momenteel door de boomgaard te lopen. "De bomen bloeien heel uitbundig. Er is echt een explosie van bloesem geweest. De appelbloesem ruikt heerlijk en door de hele boomgaard heen hoor je de overactieve bijen zoemen."

William Pouw

Op twitter gaf bio-fruitteler William Pouw vanuit Schalkwijk ook al aan dat daar 'alles nog oké' is.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.