"Dit is de maximale grootte, wil geen manager worden"

Maatschap van Leeuwen nu ook educatie-boerderij

Tholen - Maatschap van Leeuwen in Buren is sinds kort aangesloten bij Boerderij Educatie Rivierenland. Dit houdt in dat een schoolklas leg krijgt op een land- of tuinbouwbedrijf. De eigenaar verzorgt zelf de les. Op het bedrijf van Peter en Mariska van Leeuwen kunnen de schoolklassen alles te weten komen over biologische varkens. "Dit is een manier om ons als bedrijf te blijven onderscheiden. Het lijkt me ook leuk om kinderen rond te leiden en hen te kunnen vertellen wat we precies doen", zo licht eigenaar Peter van Leeuwen toe.


Peter van Leeuwen.

Peter is er van overtuigd dat de kinderen veel zullen leren tijdens een bezoek: "Ik merk bij mijn eigen kinderen ook dat informatie beter blijft hangen door hen belevend te laten leren. Dit soort excursies blijven de kinderen zich herinneren." Maatschap van Leeuwen is één van de veertig bedrijven in de regio Rivierenland die meedoen aan het educatieproject. "We zijn het enige varkensbedrijf dat meedoet, tussen onder meer fruittelers, champignontelers en tuinders."


Hoezo, luie varkens?

Markt

De markt voor biologisch varkensvlees is volgens Peter de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. "In 2011/2012 kampten we met een flink tekort aan biologisch varkensvlees. Daarom hebben we vrij veel nieuwkomers mogen verwelkomen en zijn diverse bestaande bedrijven verder uitgebreid. Inmiddels is er weer een stop."Maatschap van Leeuwen behoort tot de groep uitbreiders. In samenspraak met vaste afnemer De Groene Weg is besloten om het bedrijf verder te vergroten. Daarom zijn in 2012 een nieuwe varkensstal en een nieuwe kraamstal gebouwd en in gebruik genomen. "We houden nu 270 zeugen en 1400 vleesvarkens. Dat is echt het maximum, ook om binnen de geurnormen te blijven. En ik heb niet de ambitie om manager te worden. Ik ben nu meewerkend voorman en heb twee werknemers in dienst en dat bevalt me uitstekend."
 

Maatschap van Leeuwen is vaste leverancier van De Groene Weg.

Het bedrijf is zestien jaar geleden naar biologisch omgeschakeld. In de tien jaar daarvoor heeft Peter scharrelvarkens gehouden. "Ik zag de vraag naar biologisch varkensvlees groeien en de meer diervriendelijke manier van varkens houden sprak me aan. Evenals het feit dat de dieren ook biologisch voer krijgen. Ik heb nooit spijt gehad van de omschakeling, het is een zeer prettige manier van werken." Van begin af aan levert Peter exclusief aan De Groene Weg. "Dit biedt me zekerheid. Betrouwbaarheid en continuïteit zijn voor mij heel belangrijk."Voor meer informatie:

Peter van Leeuwen
Maatschap Van Leeuwen
Hennisdijk 9A
4116 RK Buren
0344 571278
Petmari@xs4all.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven