Natuurboeren naar de markt met natuurorganisaties

De boeren van Stichting Natuurboer uit de Buurt gaan nauw samenwerken met de drie terreinbeherende organisaties in Overijssel: Landschap Overijssel, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. In het driejarige project 'Natuur naar de markt' gaan de partners aan de slag met het vermarkten van producten uit de natuur. Ook gaan natuurboeren met de natuurorganisaties uitzoeken hoe ze het best kunnen samenwerken bij goed beheer van natuur.

Stichting Natuurboer uit de Buurt is een stichting voor biologische natuurboeren. Deze boeren willen de natuur stimuleren en leefbaar maken. De zorg voor de dieren, de variatie aan grassen en kruiden, de gematigde bemesting, dat alles proef je terug in hun producten. Daarmee onderscheiden natuurboeren zich van bulkproducenten. Ze willen laten zien dat je ook goed kunt boeren met meer variatie aan planten en dieren, en dat je daardoor producten krijgt met meer smaak. Natuurboeren zijn biologische boeren, en ten minste 25 procent van hun grond bestaat uit natuurgrond en/of landschapselementen.


Blaarkoppen in de natuur.

Staatsbosbeheer, Landschap Overijssel en Natuurmonumenten beheren samen in Overijssel vele duizenden hectares natuurterreinen zoals bos, heide of water, maar ook veel natuurlijke graslanden. Op deze graslanden is agrarisch medegebruik mogelijk, bijvoorbeeld door te hooien of vee te laten grazen op zo’n manier dat de natuur er beter van wordt.

Stichting Natuurboer uit de buurt heeft afgelopen jaren ervaren dat er kansen zijn in de markt voor producten van natuurboeren. In samenwerking met vleesgrossier Groothedde Vaassen hebben de natuurboeren een succesvolle afzetketen voor rundvlees van Oudhollandse rassen gevormd. Groothedde is ook partner in het project 'Natuur naar de markt'.


Boeren van Stichting Natuurboer uit de Buurt.

De terreinbeherende organisaties gaan samenwerken met de natuurboeren omdat zij mogelijkheden zien om samen met professionele natuurboeren hun natuur effectiever en efficiënter te beheren. Een gezamenlijke marktbenadering versterkt het economisch voordeel van samenwerking tussen natuurboeren en natuurorganisaties.

Met het project 'Natuur naar de markt' willen de natuurboeren producten uit de natuur (vooralsnog natuurrundvlees en lamsvlees) beter vermarkten. Dit gebeurt door (door)ontwikkeling van marktconcepten en opschaling. Het is de bedoeling om het aantal natuurboeren in Overijssel en daarbuiten de komende drie jaar te laten groeien van enkele tientallen tot meer dan 100.

Ook gaan de natuurboeren werken aan meer biodiversiteit (rijkdom aan plant- en diersoorten). Onderdeel van het project is het opzetten van een systeem om biodiversiteit op de gronden van natuurboeren te monitoren. Verder komt er een kennisnetwerk met workshops waar boeren kennis kunnen maken met vele aspecten van beheer van natuur en landschap.

De uitvoering van het project 'Natuur naar de markt' is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van provincie Overijssel.

Voor meer informatie: www.natuurboeren.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.