De bodem is van essentieel belang voor glastuinbouwbedrijf Oirschot Organics (3,5 hectare, verspreid over twee locaties) van Adri Jonkers. Hij teelt biologisch op een bedrijf in Middelbeers in Brabant. Het Ierse magazine Agriland bezocht het bedrijf en schrijft over de discussie of teelt op substraat in aanmerking moet komen voor biologische certificering.
Jonkers is het er niet mee eens. "We gebruiken geen chemische meststoffen of gewasbescherming, alleen biologische, maar het belangrijkste kenmerk van de biologische teelt is dat de planten in de grond groeien. Conventionele telers gebruiken substraat voor hun planten. Biologische teelt moet echt in de bodem."
Jonkers is het er niet mee eens. "We gebruiken geen chemische meststoffen of gewasbescherming, alleen biologische, maar het belangrijkste kenmerk van de biologische teelt is dat de planten in de grond groeien. Conventionele telers gebruiken substraat voor hun planten. Biologische teelt moet echt in de bodem."
Adri Jonkers.
Bij Jonkers wordt samengewerkt met een nabijgelegen bio-geitenboerderij. "Geitenmest is een uitstekende meststof", vindt Jonkers. Daarnaast gebruikt hij ook zijn eigen teelt opnieuw. De planten worden aan het einde van het seizoen niet weggegooid, maar gecomposteerd. Zo vormen ze de basis voor het volgende jaar.
Jonkers startte in 2000 met de teelt van biologische tomaten en rode paprika in een kas van een hectare. In 2001 verkreeg hij het EKO-certificaat voor biologische landbouw. In 2006 werd het familiebedrijf flink gerenoveerd: er werd een nieuwe kas gebouwd (2,4 hectare) en in de buurt werd een kas gehuurd. Het teeltprogramma werd uitgebreid met komkommers. Van de productie verkoopt Jonkers circa 5% zelf. Van de rest gaat de helft het land uit en blijft de helft in Nederland. Dat gebeurt via The Greenery - Naturelle.
Dit jaar is er geplant in de eerste week van januari. De oogst duurt van maart tot november. "Komkommers oogsten we 6 tot 7 weken na planten, tomaten 11 tot 12 en de pepers duren een week of 14." Tijdens de oogst wordt er vier keer per week geoogst. "In het laagseizoen werken hier vijf mensen. In de zomer loopt dat op naar 20, deels vol- en deels deeltijd. De helft van het personeel is Nederlands. De andere helft is Pools."
Dit jaar is er geplant in de eerste week van januari. De oogst duurt van maart tot november. "Komkommers oogsten we 6 tot 7 weken na planten, tomaten 11 tot 12 en de pepers duren een week of 14." Tijdens de oogst wordt er vier keer per week geoogst. "In het laagseizoen werken hier vijf mensen. In de zomer loopt dat op naar 20, deels vol- en deels deeltijd. De helft van het personeel is Nederlands. De andere helft is Pools."