Adri Jonkers, Oirschot Organics:

"Biologische teelt moet echt in de bodem"

De bodem is van essentieel belang voor glastuinbouwbedrijf Oirschot Organics (3,5 hectare, verspreid over twee locaties) van Adri Jonkers. Hij teelt biologisch op een bedrijf in Middelbeers in Brabant. Het Ierse magazine Agriland bezocht het bedrijf en schrijft over de discussie of teelt op substraat in aanmerking moet komen voor biologische certificering.

Jonkers is het er niet mee eens. "We gebruiken geen chemische meststoffen of gewasbescherming, alleen biologische, maar het belangrijkste kenmerk van de biologische teelt is dat de planten in de grond groeien. Conventionele telers gebruiken substraat voor hun planten. Biologische teelt moet echt in de bodem."


Adri Jonkers.

Bij Jonkers wordt samengewerkt met een nabijgelegen bio-geitenboerderij. "Geitenmest is een uitstekende meststof", vindt Jonkers. Daarnaast gebruikt hij ook zijn eigen teelt opnieuw. De planten worden aan het einde van het seizoen niet weggegooid, maar gecomposteerd. Zo vormen ze de basis voor het volgende jaar.

Jonkers startte in 2000 met de teelt van biologische tomaten en rode paprika in een kas van een hectare. In 2001 verkreeg hij het EKO-certificaat voor biologische landbouw. In 2006 werd het familiebedrijf flink gerenoveerd: er werd een nieuwe kas gebouwd (2,4 hectare) en in de buurt werd een kas gehuurd. Het teeltprogramma werd uitgebreid met komkommers. Van de productie verkoopt Jonkers circa 5% zelf. Van de rest gaat de helft het land uit en blijft de helft in Nederland. Dat gebeurt via The Greenery - Naturelle.

Dit jaar is er geplant in de eerste week van januari. De oogst duurt van maart tot november. "Komkommers oogsten we 6 tot 7 weken na planten, tomaten 11 tot 12 en de pepers duren een week of 14." Tijdens de oogst wordt er vier keer per week geoogst. "In het laagseizoen werken hier vijf mensen. In de zomer loopt dat op naar 20, deels vol- en deels deeltijd. De helft van het personeel is Nederlands. De andere helft is Pools."

Risico's

De ziekte- en plaagbestrijding is voor Jonkers en zijn kwekerijen van onschatbaar belang. "De plant staat van boven en van onder bloot aan invloeden. We moeten ze goed in de gaten houden. Het personeel onderneemt direct actie als ze iets mis zien gaan in de teelt", vertelt Jonkers. "De grootste bedreiging zijn bladluizen, vooral voor de pepers. We bestrijden ze met natuurlijke vijanden, die we preventief inzetten. De grootste uitdaging is dat het zo snel mis kan gaan. In conventionele teelt heb je veel controle en als er onverhoeds iets gebeurt, kun je nog spuiten. Dat kunnen wij niet en dat maakt het lastig. Dan eindigt een seizoen eerder dan je verwacht."

Bekijk meer foto's op Agriland.ie

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.