Door uitrijden meer kans op succes weidevogelbeheer

Jan-Hendrik Elzinga mag weer ouderwets 'gieren'

Ouderwets stront rijden zorgt bij de boeren in onze provincie voor scheve ogen. Biologisch melkveehouder Jan-Hendrik Elzinga, aan de rand van de stad Groningen, heeft speciaal ontheffing gekregen om met een giertank mest te sproeien over zijn land. En dat is een tafereel dat we sinds het begin van de jaren negentig in de vorige eeuw bijna nooit meer zien. Toen kwam de mestwet om de verzuring tegen te gaan, en moesten boeren hun mest onder de grond werken.

Weidevogelbeheer

Elzinga zet zich al jaren in voor weidevogelbeheer. Door het uitrijden heeft hij meer kans op succes. Bovendien zouden vogels en wild minder last van hebben van het bovengronds uitrijden. Daarnaast is er minder tractorkracht nodig wat weer diesel scheelt én is er minder bodemdruk.

Ongelijkheid

Begin dit jaar besloot staatssecretaris Dijksma dat boeren die aan een lange lijst voorwaarden voldoen, toch ouderwets mogen 'gieren'. Elzinga is één van de weinigen die dat mag en daar is niet iedereen hier blij mee. Voor de andere boeren voelt het als een stukje ongelijkheid en zou het niet uit te leggen zijn aan anderen.

Bron: RTVNoord

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven