Een recente aflevering van Kassa Groen bracht Anke Houben op de hoogte van het ontstaan van voedselcoöperaties; een collectief waarbij mensen direct bij de boer hun biologische groente inkopen en deze groente zelf verder verspreiden. Anke sprak met Nimue Smit en Alexandra Prey die het voor elkaar hebben gekregen om een voedselcoöperatie met studenten op te richten: de Organic Campus. Het onderstaande interview werd op de website DuurzameStudent.nl gepubliceerd.
Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de Organic Campus op te zetten?
"De Organic Campus is vorig jaar in september begonnen. Nimue en ik wilden studenten helpen om gezonder te leven en gelijk het milieu te ontzien. De moeder van Nimue maakte al deel uit van de 'Groenteclub', een voedselcoöperatie die door Barbara Bolt is opgezet. Zo raakten we in contact met BioRomeo, de biologische boer die de groenten kweekt en levert. BioRomeo is een netwerk van lokale biologische boeren. Inmiddels zijn er zo'n vijftig studenten die deelnemen aan de Organic Campus."
Organic Campus; wat moet ik me daar bij voorstellen?
"Het principe van de coöperatie is simpel: samen delen en samen tijd investeren zorgt voor een goede prijs. Momenteel zorgen Nimue en ik voor de administratie. Dat houdt in dat wij de groente bestellen, het contact met BioRomeo onderhouden en de financiële kanten van de zaak regelen. De andere studenten die lid zijn helpen eenmaal per semester mee met wegen of uitdelen van de producten.
BioRomeo stuurt iedere week een nieuwe lijst met de beschikbare groentes. Wij mailen vervolgens onze leden en degene die in diezelfde week mee wil bestellen moet tijdig betalen. De vrijwilligers worden opgetrommeld en op woensdagochtend staan we daar met zijn allen te wachten op de aankomst van de boer met zijn bomvolle vrachtwagen met verse groenten. Vervolgens wordt alles uitgepakt en gewogen en na een uur staan alle tassen klaar om opgehaald te worden.
Na iedere bezorging krijgen de deelnemers van die week een mail met informatie over de inhoud van hun tas en recept-ideeën. Nimue en ik houden allebei erg van koken en van goed en gezond eten dus het is voor ons niet moeilijk om nieuwe recepten te vinden of te bedenken. Soms krijgen we ook foto's van de leden van een goed gelukte maaltijd en die verspreiden we dan weer naar de overige leden. Zo inspireren we elkaar."
Leuk dat zoveel mensen helpen! Hoe zijn jullie aan al deze vrijwilligers gekomen?
"Al onze leden zijn studenten op Amsterdam University College en bijna iedereen wil gezonder en milieubewuster leven. Het enige wat soms ontbreekt is het geld om deze biologische levensstijl te kunnen bekostigen. Via de Organic Campus wordt het eten van biologische verse groente bereikbaar en betaalbaar gemaakt."
Hebben jullie nog een boodschap voor studenten?
"Naar onze mening is het niet zo moeilijk om een groener leven te leiden, als je tenminste bereid bent om je gewoontes af en toe eens te herzien en waar nodig aan te passen. Een goed startpunt is om je vleesconsumptie te verminderen naar één of twee keer per week (vegetarisch is natuurlijk nog beter!). Verder ontzie je het milieu ook al als je groenten en fruit uit het seizoen koopt en zo min mogelijk voorverpakt voedsel inslaat. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar je verkleint tevens je ecologische voedselafdruk."
Bron: DuurzameStudent

Abonneren
Vacatures
- Rozenplanner
- Ervaren Internationaal Salesmanager
- Int. Product- en Cropspecialist Propagation (opkweek)
- (Jr.) Specialist Duurzaamheid en Data
- Junior Kwaliteitscontroleur
- Productieleider
- Salesmanager substraten West-Europa
- Manager Quality Assurance (QA)
- Accountmanager Data Management - Agri
- Head Grower Greenhouse Canada
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- PFAS gevonden in biologische eieren in Denemarken
- Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- Biologische sector is ondanks grote uitdagingen positief gestemd
- "Wij maken bio-pindakaas met hart en ziel, daarom maken wij kans tegenover het grote geld"
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
Top 5 - afgelopen maand
- HAK zet in op 100% biologische productie
- Fotoreportage Biobeurs: wennen in Den Bosch
- "Regeneratieve landbouw is keiharde greenwashing door multinationals"
- Verdienmodellen en de wereld op z'n kop
- "De bio-sector is niet welkom onder alle deskundigen en organisaties die voor deze ronde tafel zijn uitgenodigd"
"Maken eten van verse bio-groente bereikbaar en betaalbaar"
Al 50 deelnemers voor voedselcoöperatie Organic Campus
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-02-01 Boerenzoon verbindt consument, telers en boeren via website
- 2023-01-30 Tweede Oogst-winkel opent in Woerden
- 2023-01-23 Crisp neemt maaltijdbox De Krat over
- 2023-01-17 Streekplein: biologische parels van eigen erf
- 2023-01-12 "Momenteel krijg ik veel vraag naar biobrood"
- 2023-01-12 Groenteman Jos van der Lee rondt zijn prijzen naar beneden af
- 2023-01-10 3PointBox ontwikkelt oplossing voor onbemande verkooppunten
- 2023-01-06 Extra geld in het laatje voor natuurvoedingswinkel dankzij pakketpunt
- 2023-01-04 Biologisch aanbod in Oostenrijk in een oogopslag
- 2023-01-03 Drukte bij ZustainaBox na jaarwisseling zeker nog niet voorbij
- 2022-12-23 Reken de echte prijs van je kerstmaaltijd uit
- 2022-12-23 Wetswijzigingen voor detailhandel per 1 januari 2023
- 2022-12-21 Tool berekent het landgebruik van individuele voedingskeuzes
- 2022-12-16 Korte ketens: de (on)mogelijkheden in de Nederlandse food- en agrisector
- 2022-12-14 Maaltijdbox-vergelijking: Consumentenbond geeft Ekomenu 10 sterren
- 2022-12-09 In 'Out of Office' bouwen mensen met een burn-out stal om tot hoevewinkel bij bio-boerderijen
- 2022-11-17 "De gestegen kosten zijn niet meer terug te verdienen"
- 2022-11-07 Leefbaarheid in gevaar door druk op winkels
- 2022-11-07 "Nog steeds meer omzet dan voor de pandemie"
- 2022-11-02 Duurzaam verpakte fruitmanden voor retail en bio-Navelina’s voor de sappers