
Abonneren
Vacatures
- Senior Purchaser
- Junior Purchaser
- R&D Trial Manager Vegetables | Team Lead
- Loodsmedewerk(st)ers Groente en Fruit
- Global Sourcing Manager
- Business Unit Manager Importeurs & Exporteurs
- Docent Teelt
- Buying Operations Manager (BOM Process)
- Bestuurslid
- Internationaal accountmanager Duitsland
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- Meer natuur, beter voor dierenwelzijn: maar boer Gerjo Koskamp kan het niet alleen
Top 5 - afgelopen maand
Toekomst Zaaien op de Stadshoeve: nieuwe traditie lijkt geboren
Afgelopen weekend zaaiden boer, bakker en consument opnieuw een akker in. Dit keer met het bijzondere Demeter‐ras Lichtkornrogge. Daarmee is een eerste cyclus voor meer biodiversiteit afgerond en is er een nieuwe gestart.
Zaaien, laten groeien, oogsten, verwerken en weer opnieuw zaaien is voor bedrijven én consumenten die voor het Demeter‐keurmerk kiezen erg belangrijk. Albert van de Stadshoeve kiest hiervoor omdat niet alleen de opbrengst hem interesseert. Het is vooral de kwaliteit van het graan en de inspanning die hij daarvoor levert, die hem motiveren. Zorg voor bodem, plant en dier gaan voor alles.
De Biobakker werkt voor 95% met granen maar ook voor het merendeel met oliezaden van Demeterkwaliteit voor al z'n brood en gebak. "Wanneer je echt staat voor kwaliteit, dan kun je niet anders dan kiezen voor Demeter. Graan van Demeter‐kwaliteit is niet opgejaagd met kunstmest, daardoor heeft iedere graansoort de tijd om volledig z'n eigen authentieke smaakpalet te ontwikkelen", aldus Edgar Grunder.
"Samen met Demeter‐boeren, het Louis Bolk en andere instanties investeren we veel in de ontwikkeling van sterke graanrassen. Ook dat is ontwikkelingsgericht werken. Onze regionale biodiversiteit staat op het spel, en daarom moeten we nu alles op alles zetten om in de toekomst samen gezond, gegarandeerd gentech-vrij en divers zaadgoed tot je beschikking te hebben."
Vorig jaar werd er winterrogge gezaaid. Boer Albert en boerin Angela van de Demeter-boerderij Stadshoeve deden dit voor het eerst en zijn enigszins sceptisch over het te beogen resultaat geweest. Immers de consequente biobakker had het zaadgoed geleverd en toegezegd dat ze de oogst hoe dan ook zouden afnemen. Albert wist het allemaal nog niet zo zeker en deed in eerste instantie meer mee vanuit nieuwsgierigheid naar en het willen vergroten van klantbetrokkenheid bij het biodiversiteitsvraagstuk in Nederland.
Dat laatste bleek al heel snel gelukt. De hele winter van 2012/2013 kwamen deelnemers kijken hoe 'hun' akker erbij lag. In de oogstmaand afgelopen augustus kwamen deelnemers helpen met het oogsten onder andere handmatig met sikkel en zeis, en de Biobakker nam het graan mee naar de bakkerij.
Afgelopen zondag was te proeven dat ook van 'onmogelijke' Hollandse veengrond rogge geteeld kan worden die van een bakbare kwaliteit is. "Een bakker moet wel kennis van zaken hebben en niet alleen maar de knoppen van de machines in kunnen bedienen." Aldus Edgar Grunder van de Biobakker. "Tegenwoordig is het ook in de biologische bakkerijen heel gewoon om te werken met gestandaadiseerde meelmengels. In ons bedrijf doen we dat principieel niet. Wij willen 100% transparantie en de herkomst van het graan is daarmee volledig traceerbaar. We kennen al onze toeleveranciers en weten zo ook onder welke omstandigheden het graan gegroeid heeft. De bakkers weten dit ook en kunnen zo hun bakprocedé optimaal aanpassen aan iedere afzonderlijke partij graan."
Potten jam uit de Smultuin van de Stadshoeve stonden klaar om het nieuwe Stadshoevebrood van de Biobakker te beleggen. Jong en oud hadden trek gekregen na het inzaaien van de nieuwe akker. De regenval van de afgelopen dagen had de veengrond zompig gemaakt en de wind liet zich horen en voelen. Het mocht de zaaiers niet weerhouden om met elkaar 180 kilo lichtkornrogge in te zaaien. Volgend jaar zal ook hier een rijke oogst vanaf komen. Maar voordat er geoogst gaat worden, zal de akker gesierd worden met deze bijzondere roggesoort. Zijn witte en bijna rechtop staande aren zijn een feest om naar te kijken. In 2014 zal een nieuw broodje ontwikkeld gaan worden. Al met al lijkt nieuwe traditie geboren op de Stadshoeve.
Voor meer informatie: jorienquirijnen@gmail.com
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-01 Biologische Stadsbakkerij Broodt bestaat 10 jaar
- 2023-05-30 Goede prijzen voor biologische graanpool 2022
- 2023-04-11 Wat is de kwaliteit van leven bij coeliakie?
- 2023-03-27 Nieuw: Spelt Amandelstaafjes en Haverkoekjes Hazelnoot Cacao
- 2023-03-16 "We hebben hier de voorbije weken al veel talenten zien ontluiken"
- 2023-03-14 Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
- 2023-03-09 "Onze ambitie is om ieder jaar minder afval te produceren"
- 2023-03-07 Ontstaat in Rhijnauwen hét brood van de toekomst?
- 2023-02-06 PLUS start met verkoop brood van gisteren
- 2023-01-27 Carl Siegert grijpt naast EZK Energy award
- 2023-01-24 Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- 2023-01-11 Bakker Bolhuis bakt geen bio-roggebrood meer vanwege hoge energieprijzen
- 2022-12-23 Terugblik biologische granenmarkt 2022
- 2022-12-22 "Die 15 verschillende 'handjes aan het deeg' maken deze speculaas echt uniek"
- 2022-11-09 "Bevlogen politici zoals Hawre Rahimi zijn in Den Haag nog dun gezaaid"
- 2022-11-02 "Rogge levert niet veel op, maar is wel een mooi gewas voor de grond"
- 2022-10-31 Vernieuwd uniform bio-broodassortiment van Van der Westen organic family bakery
- 2022-10-24 "Wat ze ons nu voorschotelen, is gewoon niet toereikend"
- 2022-10-20 "Had ik dan niet zo energiezuinig moeten zijn?"
- 2022-10-07 PLUS breidt broodassortiment uit met dagverse biologische broden