"Veel meer schade door inbraak van vorige week"

Stallen Het Groenewout en De Mèkkerstee zijn droog gebleven

Tholen - Extreme regelval heeft zondag 13 oktober voor veel overlast gezorgd in grote delen van het land. Het KNMI waarschuwde zelfs voor extreem weer in Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht. Het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee had zondag aan het eind van de middag nog altijd last van stijgend water als gevolg van het noodweer. Sinds zaterdagavond is op het eiland ongeveer 120 millimeter regen gevallen. Normaliter valt in de gehele maand oktober zo'n 80 millimeter.

"Het was heel heftig. Zo'n 5 a 6 hectare van ons land staat onder water. De gebouwen liggen gelukkig nog droog", zo reageert Cor Struik van biologische melkgeitenhouderij Het Groenewout in Dirksland. Zijn bedrijf is gevestigd aan de Boomvliet, deze is overstroomd als gevolg van de hevige regenval. "We zitten in de buurt van de watertoren, daaromheen staat alles onder water. Het gemaal kan ook maar zo'n 12 centimeter water per dag aan."Cor vertelt dat alleen het maïs nog op het land staat. Alle groenten waren al geoogst en het voer ligt droog. "Daardoor valt de schade hier mee. De oogst van het maïs zal als gevolg van de wateroverlast wel een weekje opgeschoven worden." De melkgeitenhouder hoopt dat de regenval vandaag mee zal vallen. "Het water staat nu tot 5 meter van de stal. Als het nog verder overstroomd zal ook de potstal vollopen. Als de potten vol lopen hebben we natuurlijk een groot probleem. Daarom houden we het weer vandaag goed in de gaten. Als het nodig is zal ik met zandzakken aan de slag gaan."

Meer schade door inbraak

Zorgboerderij De Mèkkerstee in Ouddorp heeft het relatief droog kunnen houden, zo vertelt eigenaar Piet den Hertog. "Dit weekend is het eigenlijk best goed gegaan. De velden staan goed onder water, maar al met al valt de wateroverlast hier mee. De sloten liepen wel over, maar er is inmiddels al flink gepompt waardoor het water al een meter gezakt is. Gelukkig hadden we ruim een week geleden de grasklaver al van het land gehaald", aldus Piet. Verder is de schade beperkt gebleven tot een vijftal bomen die om zijn gegaan. "Het valt dus wel mee hier."

In de nacht van zondag 6 op maandag 7 oktober werd De Mèkkerstee getroffen door een zware inbraak. "Deze inbraak heeft bij ons veel meer schade veroorzaakt dan de wateroverlast. De daders kregen de kluis niet open en hebben daarom waarschijnlijk uit frustratie de poederbussen gepakt. Hiermee hebben ze enorme schade aangericht in ons kantoor en in de winkel. Heel de voorraad zat onder het poeder en deze kazen hebben we dus vernietigd. Een schoonmaakploeg van een man of 20 is 2,5 dag bezig geweest om alles weer schoon te maken."

Voor meer informatie:

Cor Struik - cjstruik@filternet.nl, 0187 601172
Piet den Hertog - info@demekkerstee.nl, 0187 684050

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven