Overesch Ecologische Landbouw blijft slechts gedeeltelijk BD

"Jan Overesch: "Biologisch-dynamische landbouw moet zich sterker gaan profileren"

Tholen - Overesch Ecologische Landbouw in Raalte is in 2010 met de akkerbouw en de groenteteelt van biologisch naar biologisch-dynamisch omgeschakeld. Een volledige overgang naar biologisch-dynamisch voor de varkens ziet Jan Overesch echter nog niet zitten. Hij is van mening dat BD-producten daarvoor nog niet onderscheidend genoeg zijn in de markt.

De grond waarop de biologische groenten geteeld wordt en de akkerbouw bedreven wordt is inmiddels biologisch-dynamisch. De varkens, 110 zeugen, worden nog altijd volgens de biologische werkwijze gehouden. Jan geeft aan dat dit voorlopig nog zo zal blijven. "We denken daar niet licht over. De markt voor biologisch-dynamische producten moet zich eerst verder ontwikkelen voordat we deze stap gaan maken."Jan heeft duidelijk voor ogen wat er nog moet gebeuren voordat hij volledig overgaat op de BD-werkwijze voor de vleesvarkens: "De biologisch-dynamische beweging moet zich nog sterker gaan profileren in de markt." Om dit te bereiken moeten volgens Jan de tastbare elementen van de BD-landbouw duidelijker naar buiten toe uitgedragen worden. Hij is er ook van overtuigd dat de biologische landbouw zich nog verder kan ontwikkelen door meer te kijken naar de BD-landbouw.


Jan geeft op zijn bedrijf graag voorlichting over de biologische en biologisch-dynamische werkwijze. Hiervoor is onder meer deze speciale ontvangstruimte ingericht.

BD-werkwijze spreekt wel aan

De bio-varkenshouder zou ook zijn varkenshouderij maar al te graag om willen schakelen naar de biologisch-dynamische werkwijze. "De werkwijze spreekt me zeker aan, omdat je werkt met een gesloten kringloop. Vooral de eis van van 50% eigen voer is een mooie uitdaging. En je bent als BD-landbouwer gewoon anders bezig. Zo is er veel meer aandacht voor natuur op het bedrijf. Het belangrijkste is voor mij dat het een goed gevoel geeft als je op een BD-bedrijf rondloopt."
 
Voor meer informatie:

Jan Overesch
Overesch Ecologische Landbouw
Hondemotsweg 40
8101 NJ Raalte
0572 391674
info@overesch.nl
www.overesch.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.