"Toename van 20% is ook dit jaar realistisch"

EKO-tellingen weer van start gegaan

Tholen - De jaarlijkse EKO-tellingen van Milieudefensie zijn donderdag 22 augustus weer van start gegaan. Vrijwilligers tellen in supermarkten door heel Nederland hoeveel biologische en Fairtrade producten er in de schappen liggen. Hugo Hooijer, woordvoerder duurzaam voedsel van Milieudefensie, geeft aan dat in de afgelopen vier jaar ieder jaar een groei van 20% geconstateerd is en dat de organisatie daar nu ook weer op hoopt. "Een dergelijke groei lijkt me ook dit jaar weer realistisch, aangezien het bio-aanbod steeds door blijft groeien."
 
Hugo was zelf ook aanwezig bij de feestelijke start van de zestiende editie van de EKO-tellingen bij de Plus aan de Rijksstraatweg in Haarlem. "Het was erg druk in de supermarkt en er was veel belangstelling van de pers."
 


Een opvallende ontwikkeling is volgens Hugo dat in het verleden de score vooral opgevoerd werd door de resultaten in bepaalde supermarkten die altijd goed scoorden. Nu hebben veel meer supermarkten bio- en Fairtrade producten in de schappen. "Veel winkels gaan met de trend mee en zijn aangehaakt."
 
Ruim 200 vrijwilligers tellen van 22 augustus tot en met 30 september in zo'n 400 supermarkten door heel Nederland. "In 2012 zijn de biologische en Fairtrade producten in 532 supermarkten geteld. Daarmee was 13% van alle Nederlandse supermarkten bij de tellingen betrokken." Hugo vertelt dat Jumbo en Plus het altijd erg goed doen bij de EKO-tellingen en echt voorop lopen. "Dit was vorig jaar ook duidelijk te merken aan het feit dat de afzonderlijke EKO- en Fairtrade-Awards in twee Jumbo-vestigingen uitgereikt werden."
 


In zestien jaar tijd is het aanbod van biologische en Fairtrade producten al enorm gegroeid. "Toen we in 1998 begonnen lagen er gemiddeld per supermarkt 6 EKO-producten in de schappen. Inmiddels ligt het gemiddelde aantal op 141. Dat betekent dus een gigantische groei. Een heel groot deel van de stijging is in de laatste vier jaar gerealiseerd."
 

Waarom niet tellen in bio-supermarkten?

Vorig jaar stelde Udea-directeur Erik Does in dit artikel de vraag waarom de EkoPlaza's niet betrokken worden bij de EKO-tellingen. Hugo is daar duidelijk over: "Dat is niet waar het om draait bij de EKO-tellingen. Wij willen een beeld krijgen van het duurzaam voedselaanbod in reguliere supermarkten."
 
Voor meer informatie:
 
Hugo Hooijer
Woordvoerder duurzaam Voedsel
Milieudefensie
020 6262620
Hugo.hooijer@milieudefensie.nl
www.milieudefensie.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.