Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Mooi dat de verschillende partijen elkaars doelstellingen en wensen respecteren"

Wagyu's zorgen voor biologisch beheer van Schoorlse Duinen

Tholen - Afgelopen donderdag (8 augustus) zijn weer wat Wagyu-koeien losgelaten in de Schoorlse Duinen. Dit gebeurde door gedeputeerde Jaap Bond van de provincie Noord-Holland en Annemiek Roessen, regiodirecteur van Staatsbosbeheer regio West. Later deze week zal de kudde van 25 koeien compleet worden.

De Wagyu-koeien worden ingezet om het duinlandschap open te houden. Staatsbosbeheer wil met de koeien voorkomen dat het duin dichtgroeit met struiken en gras. Kees Water van Ekopart geeft aan dat dit tot nu toe al met andere koeien gebeurde. "De oplettende voorbijgangers viel het meteen op dat er sinds kort een ander soort koe rondliep in de duinen", vertelt Kees.


De hoofdrolspelers Chris Boomsma, Jan van Assema, Annemiek Roessen en Jaap Bond. Kees Water kijkt links voor toe.

Kees heeft diverse partijen aan elkaar verbonden heeft om dit project te realiseren. "Ik wist al een paar jaar dat Staatsbosbeheer na de branden die tussen 2009 en 2011 in het gebied gewoed hebben problemen had met de beweiding van dit gebied. Ik opperde toen dat dit misschien samen met een ondernemer opgelost kon worden. Vorig jaar besprak ik de situatie met de Venhuizense veehouder Chris Boomsma aan. Hij wil graag de overstap maken naar biologische bedrijfsvoering. Chris was niet tevreden over de grond op zijn bedrijf. De kleigrond is te rijk en zijn Wagyu-koeien hadden schralere, hogere gronden nodig. Ik vroeg hem of het begrazen van dit duingebied een optie was en hierover was hij meteen enthousiast."


De klep van de veekar gaat open om de Wagyu los te laten.

De diverse partijen zijn vervolgens gezamenlijk om de tafel gaan zitten. "Dit ging heel goed. Staatsbosbeheer had duidelijk oog voor de ondernemer in het overleg. Het is mooi om te zien hoe de verschillende partijen elkaars doelstellingen en wensen respecteerden in het overleg."


Dit klusje doet Chris zelf.

De Wagyu-koeien zullen nu dus jaarrond voor de beweiding van het duingebied gaan zorgen. Dit jaar gaat het om 250 hectare in het noordelijke deel van het gebied. "Het is heel extensief met 1 dier per 25 hectare." Volgend jaar komt er 250 hectare bij. "Dan hebben ze de beschikking over één groot gebied en kunnen de koeien van noord naar zuid migreren, tussen de fietsende mensen door."


Voorbereiding op de toost.

Biologisch Ondernemen

De provincie Noord-Holland juicht de samenwerking in het duingebied toe. De provincie zet in op 7% biologische landbouw. "Met dit project zetten we weer een grote stap richting deze ambitie. Het land waar de koeien op lopen is nu al biologisch en het vee gaat nu de omschakeling in", vertelt Kees. Kees is als adviseur nauw betrokken in het bij Biologisch Ondernemen. "Het belangrijkste is om boeren en tuinders die geïnteresseerd zijn in omschakeling te adviseren en begeleiden. Voor melkveehouders die grond nodig hebben gaan wij bijvoorbeeld in overleg met grondbeheerders. We werken veel samen met de provincie. Het is mooi om te merken hoe open de provincie is en over dit soort projecten na wil denken", besluit Kees.


Waghyu-koeien in het duingebied.

Voor meer informatie:

Kees Water
Ekopart
Westerkerkweg 81
1606 BB Venhuizen
06 26518701
info@ekopart.nl
www.ekopart.nl