Streekproducten geen bedreiging voor de biologische sector

De belangstelling voor in de regio geproduceerd voedsel neemt toe. In Engeland heeft deze grotere belangstelling geleid tot een daling van het aandeel biologische producten, die overigens vaak uit het buitenland afkomstig zijn. Hoe zit dat in Nederland?

PPO-AGV concludeert in haar rapport 'Zijn streekproducten een kans of bedreiging voor de biologische sector?' dat streekproducten geen bedreiging zijn voor de biologische sector. Van verdringing van biologische door streekproducten lijkt geen sprake.

Biologische streekproducten?

Hoewel uit interviews bij geïnterviewde stakeholders blijkt dat een combinatie van biologische èn streekproducten een logische combinatie wordt gevonden, komt dit toch nog maar beperkt voor. Hoewel deze combinatie kansen biedt, hoeft dit niet in alle gevallen meerwaarde te bieden. Zo vinden consumenten in de Randstad biologisch wel belangrijk, maar of het product uit de eigen regio komt, vindt men minder relevant. In de regio is het juist andersom: consumenten hechten aan producten uit de eigen regio, maar deze hoeven niet biologisch te zijn.


Kansen

In het rapport wordt geconcludeerd dat de grootste kansen lijken te liggen bij biologische producten van een herkenbare producent, zonder dat deze uit de eigen regio hoeven te komen. De producent moet wel in Nederland gevestigd te zijn om discussies over foodmiles te voorkomen.

Daarnaast constateren de onderzoekers dat de combinatie van biologisch èn streek/regio meer kansen biedt als er transparanter gecommuniceerd wordt over de herkomst van het biologische product.

Dit onderzoek is gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken.

Voor meer informatie: Marcel Vijn

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.