Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Wij mensen moeten zorgvuldig met onze omgeving omgaan"

De Groene Weg-slager Meindert Klooster eet zelf niet elke dag vlees

Eind vorig jaar heeft de gemeente Bussum het landelijke milieukeurmerk ECO XXI ontvangen. Dit is een mooie beloning voor alle inspanningen en initiatieven van de gemeente in haar streven om de 'duurzaamste gemeente van Nederland' te worden. Werken aan duurzaamheid kan en wil de gemeentelijke organisatie echter niet alleen doen.

Immers, een duurzame gemeente bestaat ook uit burgers, maatschappelijke instellingen en bedrijven die ook meedoen. In een serie over duurzaam ondernemerschap op de gemeentelijk website laat de gemeente een aantal van hen aan het woord. Hieronder een interview met Meindert Klooster van De Groene Weg in Bussum.

Waarom biologisch?

Stel die vraag aan Meindert Klooster van De Groene Weg en je ziet de passie in zijn ogen. In 1997 was hij de 'trend' van biologisch eten ver vooruit. "Ik ben deze biologische slagerij begonnen omdat ik niet in de reguliere sector pas. Biologisch is voor mij: milieuvriendelijk, diervriendelijk en bovendien 'meer als mens' bezig zijn. Bewustzijn dus. Kijk, als biologische slager kies je er bewust voor dat je zorgvuldig met mens en dier omgaat." En ondanks dat hij slager is, eet hij niet elke dag vlees. Wanneer er bij vrienden 'niet-biologisch vlees' op het menu staat, kiest hij voor vegetarisch. "Net als bij plantaardig vind ik het niet fijn wanneer het niet-biologisch is. Wij mensen moeten zorgvuldig met onze omgeving omgaan."


Medewerkers van de Groene Weg en Meidert Klooster.

Waar biologisch over gaat in duurzaam

Voor Klooster is duurzaam: je bewust zijn van wat je eet en bewustzijn van wat er nodig is voor de productie van dat eten. "Biologisch vlees is duurzaamheid vertaald naar het dier en zijn leefomgeving. Die moet natuurlijk zijn, bij het dier passen." Als voorbeeld noemt Klooster een kip die overdag buiten loopt en 's nachts in een binnen hok verblijft. "Biologische kippen mogen ook ouder worden", vertelt hij verder. "Worden ze in de bio industrie rond de 35 dagen oud, biologische kippen moeten minimaal 81 dagen oud zijn. Het vlees heeft daardoor een andere celopbouw, is steviger en bevat minder vocht."

Uiteraard wordt door de Groene Weg ook plastic gescheiden, maken ze enkel gebruik van biologische schoonmaakmiddelen en zijn de tassen van maiszetmeel. "Graag zou ik hier het onderhoud van het pand ook in betrekken. Maar als huurder heb ik daar helaas niet veel invloed op."

Over het gebruik van chemische middelen is Klooster vrij kort. "Dat is voor mij het veronachtzamen van de natuur, van het milieu. Het is beschadigend. En daar krijg ik een ongelukkig gevoel van. Gebruik je verstand zou ik zeggen. Er zijn tegenwoordig zoveel andere keuzes mogelijk."

Betrokkenheid en mensen laten weten dat ze 'er mogen zijn'

"Ik vind het leveren van kwaliteit heel belangrijk. Je moet geen half werk leveren. Wanneer je een 9 of een 10 kunt halen, moet je niet tevreden zijn met een 6. Dat geef ik mijn medewerkers ook mee. Aan de andere kant ga ik soepel met ze om, toon betrokkenheid en laat ze merken dat ze er mogen zijn. Want iedereen levert een bijdrage aan de maatschappij."

Voor meer informatie: bussum@degroeneweg.nl, www.degroeneweg.nl

Tekst: Yvette Geerts, foto: Bob Awick

Bron: website gemeente Bussum 
Publicatiedatum: