Vlaanderen: Ondersteuning voor biologische koezuivelketen opgestart

Ondanks de toenemende vraag naar biologische zuivel in binnen- en buitenland groeit de biologische melkveehouderij in Vlaanderen niet verder en dat in tegenstelling tot de situatie in de buurlanden.

Het totale geproduceerde melkvolume is vrij laag en de boeren wonen verspreid over het hele Vlaamse land, waardoor de logistieke kost hoog ligt. De afzet blijft vrij broos en er wordt veel buitenlandse melk ingevoerd. De melkprijs ligt nog ver onder de kostprijs, waardoor de melkveebedrijven zich niet kunnen ontwikkelen en de sector niet aantrekkelijk genoeg is voor omschakeling van gangbare melkveehouders naar de biologische teelt.

Om de Vlaamse biologische melkveehouderij een toekomst te bieden wordt in het kader van het project Bio zoekt Keten en Bio zoekt Boer, het initiatief genomen om een zelfstandig adviseur aan te nemen voor een tijdelijke opdracht bestaande uit drie onderdelen:
  1. Ontwikkeling van een visie op de toekomst van bio melkveehouderij.
  2. Stimuleren van de groei van de biologische melkplas.
  3. Structureel verbeteren van de afzet van biologische melk.

Uitgangspunt zijn de kansen en knelpunten in de markt voor biologische zuivelproducten. Bij de uitwerking zullen alle schakels in zowel biologische zuivelketen (producenten, verwerkers, distributie en retail) als gangbare zuivelsector betrokken worden.

De uitvoering gaat meteen van start, loopt tot eind 2013 en wordt toevertrouwd aan Johan Devreese: johan.devreese@myonline.be.

Bio zoekt Keten en Bio zoekt Boer zijn een initiatief van BioForum, in samenwerking met. Boerenbond, ABS en de Vlaamse Overheid. Kijk voor meer informatie op www.biozoektketen.be en www.biozoektboer.be.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.