Herbert Kain, Bio Ernte Steiermark:

"Verdubbeling bio-aandeel is mogelijk"

Het biologisch voedselaandeel in Oostenrijk is sinds 2008 met 36 procent gestegen, maar bevinden de producenten zich financieel in een lastige situatie. Zo luidt de kritiek van Herbert Kain, voorzitter van Bio Ernte Steiermark.

De groeicijfers klinken goed. Sinds 1998 steeg de hoeveelheid biologisch voedsel dat verkocht is met 18 procent en de verkoopwaarde zelfs met 36 procent. Niet in zijn minst omdat de handel in levensmiddelen zwaar leunt op hun eigen biologische merken. Maar ondanks het feit dat op ongeveer 20 procent van het binnenlands areaal biologisch geteeld wordt, wordt slechts ongeveer zeven procent van al het verse voedsel ook als biologisch verkocht.
 


"Er is twee keer zo veel biologische productie mogelijk, tot zelfs 40 procent van het areaal", meent Herbert Kain. "Helaas vergt de biologische werkwijze meer inspanning en zijn de opbrengst en vergoedingen lager, zodat veel biologische boeren financieel slechter af zijn dan anderen. Daarom eisen wij als biologische verenigingen een herverdeling van de landbouwsubsidies in 2014 om de historische ongelijkheid weg te werken en te kunnen investeren in ecologische beheer van grasland", aldus Kain. Volgens hem heeft de bio-landbouw meer steun nodig omdat biologisch voedsel niet aanzienlijk duurder mag worden dan regulier voedsel. "De groei wordt niet langer meer ten koste van alles bevorderd."

Bron: Kleine Zeitung

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven