Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Biologisch waar je blij van wordt"

Stadsbakkerij Broodt voorziet Eindhoven van bio-brood

Eindhoven heeft er binnenkort weer een crisisontkenner bij. Dido van Klinken heeft zijn baan bij Philips opgezegd om een eigen zaak te beginnen. Op 1 juni opent hij de deuren van zijn Stadsbakkerij Broodt aan de Smalle Haven.

Dido van Klinken is afgestudeerd aan de Design Academy. Bij Philips was hij werkzaam als productdesigner. Hij ontwierp buitenlampen die je wereldwijd overal op straat tegenkomt, uiteraard ook in onze Lichtstad. Nu maakt hij een carrièreswitch van ontwerper tot bakker.

Tips & trucs

"Drie jaar geleden begon ik met zelf brood bakken", vertelt Dido. "Maar de eerste resultaten vond ik niet zo goed. En omdat ik het niet kan uitstaan als iets me niet lukt, ben ik toen op internet gaan zoeken naar tips en trucs om goed brood te kunnen bakken."

Steenoven

Op een gegeven moment kwam Dido tot de ontdekking dat zijn oven niet goed genoeg was. Dus bouwde hij een steenoven in zijn tuin. "Dat is een op hout gestookte oven. Het duurt vier uur voordat die goed warm is, dus daar bak je niet één brood in. Ik ben daarom meer broden gaan bakken dan ik zelf kon opeten." Die vonden gretig aftrek bij zijn familie en vrienden.

Broodt, met dt

En nu, na drie jaar bikkelen om zich de kunst van het brood bakken eigen te maken, opent hij zijn eigen bakkerij. Een stadsbakkerij met de naam Broodt. Waarom deze naam met dt? "Omdat het woord brood zo min of meer transformeert tot een werkwoord. En het blijft goed bij mensen in hun hoofd hangen", aldus Van Klinken.

'Biologisch waar je blij van wordt'

Wat onderscheidt Broodt straks van andere bakkerijen? Het assortiment bestaat uit verschillende soorten desembrood en speltbrood. "Biologisch waar je blij van wordt", zo omschrijft Dido zijn brood. "Ons brood is biologisch en eerlijk, maar eigenlijk is dat bijzaak, want de smaak van het brood staat voorop!" Bij Broodt kun je straks ook binnenlopen voor een lekker broodje met een bak koffie.

Crisis heeft voordelen

Het getuigt van enig lef om in crisistijd te gaan ondernemen, maar Dido heeft er alle vertrouwen in. De crisis heeft ook zo zijn voordelen. Dido: "Alle spullen die ik nodig heb om de zaak in te richten koop ik via veilingen." Van bakkers die door de crisis ten onder gingen, kocht hij zo al een koelinstallatie, een uitrolmachine en een professionele oven.

Smalle Haven

Stadsbakkerij Broodt vestigt zich in een pand aan de Smalle Haven, pal naast het Karel Vermeerenplantsoen. Het is een mooi hoekpand met glazen puien. Zo kunnen klanten en voorbijgangers straks van alle kanten zien wat er in de bakkerij gebeurt.

Succes

Met zijn team van vier werknemers gaat Van Klinken hard werken om van Broodt een succes te maken. "Ik geloof erin", klinkt hij stellig. Ook worden er samen met andere ondernemers in de straat - onder andere restaurant Smalle Haven - plannen gesmeed om meer publiek naar de Smalle Haven te trekken. Wellicht doet de geur van vers brood wonderen...

Bron: Dichtbij.nl - Eindhoven
Publicatiedatum: