Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Idealenkompas impuls voor Boeren Boodschappen Route

Op de fiets langs Brabantse boerderijwinkels

Sietske Ridders en Lucas Boot ontdekten, tijdens hun ritjes langs boerenwegen op de Brabantse wal, tal van lokale boerderijwinkels, die ze met hun assortiment op een plattegrond verzamelden. Zo ontstond de Boeren Boodschappen Route. Ook het fietsknopennetwerk is op de kaart aangebracht zodat Brabanders en toeristen op de fiets langs de boer kunnen om boeren boodschappen te doen. Ridders en Boot zoeken naar manieren om de Boeren Boodschappen Route verder uit te breiden, en hebben de route daarom ook op het IdealenKompas gezet. In een masterclass 'Maatschappelijk Initiatief Faciliteren' trainde het IdealenKompas vijf West-Brabantse gemeenten hoe ze burgerinitiatieven kunnen helpen. De Boeren Boodschappen route stond centraal, en kreeg veel waardevolle input van de aanwezige ambtenaren.



Op een uitvouwbare plattegrond van West Brabant staan alle 48 deelnemende boerderijwinkels vermeld. Iedere winkel heeft een kleur en icoon; zo kan de consument zoeken op soort product, camping of biologische producten. Alle boerderijwinkels waar honing, fruit, groenten, vis, vlees, eieren en snijbloemen wordt verkocht, worden op de plattegrond vermeld. Lucas Boot: "Eigenlijk alles wat in een boodschappentas past, nemen we mee op de kaart. Op de herziene kaart die in mei uitkomt staan 48 boerderijwinkels genoemd en hun 'assortiment'. We hebben ze allemaal bezocht, dat was op zich al een prachtig avontuur!"

Vanaf mei ligt de nieuwe routekaart gratis bij zes VVV's in de regio. Met het netwerk dat de Boeren Boodschappen Route kreeg via het IdealenKompas gaan ze het initiatief daarna verder verbeteren.


Dichtbij het lekkerst

Doel van de Boeren Boodschappen Route is de consument letterlijk naar het erf van de boer te nemen. Hiermee wordt bewustwording gecreëerd over de herkomst van lokaal voedsel, ontstaat binding met de streek en groeit de waardering voor het harde werk van de boer. "Als je ziet hoe je eten groeit en waar het vandaan komt, ga je er zorgvuldiger mee om. En vaak smaak het nog beter ook. Wat je van dichtbij haalt, is het lekkerst", vertelt Lucas Boot, initiatiefnemer Boeren Boodschappen Route.

Regio West Brabant

De Boeren Boodschappen Route is één van de vele burgerinitiatieven in West Brabant. De gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Werkendam, Moerdijk en Baarle-Nassau werken met het IdealenKompas om meer zicht te krijgen op dergelijke initiatieven en deze initiatieven vooruit te kunnen helpen. Stichting KICI, de duurzame kledinginzamelaar, heeft het IdealenKompas in de regio mede mogelijk gemaakt. Het ideaal van KICI is namelijk dat geld dat lokaal wordt opgehaald via kledinginzameling, via KICI terugstroomt in lokale burgerinitiatieven.

Over het IdealenKompas

Het IdealenKompas is ontwikkeld door GreenWish en wijst mensen de weg naar geld, menskracht, advies, spullen en andere zaken die nodig zijn voor het realiseren van een goed doel. Het IdealenKompas is een maatschappelijke marktplaats en 'matcht' vraag en aanbod met elkaar. Door het potentieel in de samenleving beter te benutten komen maatschappelijke initiatieven op een nieuwe manier tot stand.

Het IdealenKompas wordt mede mogelijk gemaakt door haar partners: ASN Bank, KICI, GDO, AgentschapNL, UwPersvoorlichter, Greenhost en Fitinme. 
Publicatiedatum: