Vooral meer kippen gehouden

Bio-landbouw op bijna 3% van cultuurgrond

Op 1 april 2012 waren er in Nederland volgens de landbouwtelling 1448 biologische landbouwbedrijven. Dit komt overeen met 2,1 procent van alle landbouwbedrijven. In totaal hebben de biologische bedrijven 48.400 hectare biologische cultuurgrond in gebruik, bijna 3 procent van alle cultuurgrond. Drie kwart hiervan is grasland en groenvoedergewassen. Op de bedrijven worden 51.000 runderen, 60.000 varkens, 20.000 schapen, 26.000 geiten en 2,2 miljoen kippen biologisch gehouden. In de veestapels variëren de aandelen van 0,5 procent voor varkens tot ruim 7 procent bij melkgeiten.

Meer biologische veeteelt

Ten opzichte van 2011 is er over vrijwel de hele linie sprake van groei bij het houden van dieren. Vooral het aantal biologisch gehouden kippen is met 20 procent fors gegroeid. Bij de geiten (vooral melkgeiten), runderen (vooral melkvee) en de varkens bedroeg de toename tussen 1 april 2011 en 1 april 2012 per diersoort 4 tot 5 procent. Bij de schapen nam het aantal af met enkele procenten. Dit komt overeen met deze ontwikkeling in de totale landbouw.

Minder akkerbouw meer tuinbouw

Bij de teelt van gewassen daalde het areaal voor de akkerbouw met ruim 1 procent. Het areaal tuinbouw open grond en tuinbouw onder glas steeg met respectievelijk 3 procent en 8 procent. Het grootste grondgebruik ligt bij grasland en groenvoedergewassen (luzerne en snijmaïs). De toename hiervan was 3 procent.

Bron: StatLine, CBS via Beurs.NL

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.