Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Strooiselsoort niet alleen bepalend voor onbeschadigde en schone koeien

Niet het strooisel is bepalend is voor het schoon zijn van de koeien, beschadigingen, het gemak van gaan liggen van koeien en de uiergezondheid, maar vooral factoren als het type stal, de stalinrichting, afstelling van ligboxen en de aandacht en interesse van de veehouder. Dit concluderen onderzoekers van Wageningen UR in een artikel in het decembernummer van V-focus.

In een onderzoek naar de vraag of compost in diepstrooiselboxen veilig is voor de koeien en of het bijdraagt aan het dierenwelzijn komen de onderzoekers tot een opmerkelijke conclusie. Compost zou een risico kunnen zijn voor de houdbaarheid van de melk.

Van februari 2009 tot en met december 2011 hebben onderzoekers in totaal 44 bedrijven gekeken naar beschadigingen aan hak en knie, omdat die lichaamsdelen het meest gerelateerd zijn aan de strooisels op de ligplaatsen. In het onderzoek werden compost met zaagsel, compost alleen, zaagsel alleen, lang stro, matten, paardenmest en potstal meegenomen. Het blijkt dat huidbeschadigingen en het schoon zijn van de koeien slechts voor een deel door het strooisel worden bepaald. De stalinrichting en het management hebben daar een veel grotere invloed op.

In compost blijkt de concentratie van zware metalen (koper, zink, lood, arseen en cadmium) veel hoger te zijn dan in zaagsel en stro. Een deel van de in de strooisels aanwezige koper en zink is ook in de melk terug te vinden. De lood en arseen in de melk lagen beneden de detectiegrens.

In strooisels zitten veel bacteriƫn, waaronder soorten die geen gevaar vormen voor de diergezondheid. In compost en in de tankmelk van bedrijven met compost is het aantal sporenvormende warmteresistente bacteriƫn veel hoger dan in de andere strooisels. Dat kan een risico zijn voor de houdbaarheid van de melk.

Het berekende tankmelkcelgetal blijkt niet te dalen als gevolg van het gebruik van ander strooisel in de ligboxen. Veehouders die compost gebruiken melden wel minder koeien met klinische mastitis te hebben dan voordien.

Klik hier voor het artikel 'Strooiselsoort alleen niet bepalend'.

Voor meer informatie: Gidi Smolders, Wageningen UR Livestock Research

Bron: bioKennis
Publicatiedatum: