Meerderheid denkt dat gezonde voeding de gezondheidszorg goedkoper kan maken
De relatie tussen voeding en gezondheid is regelmatig onderwerp van discussie. Wat gezonde voeding is of een gezond voedingspatroon, alleen al daarover zijn veel deskundigen het doorgaans niet altijd eens. En ook over causale verbanden tussen voeding en gezondheid kunnen slechts in beperkte mate conclusies worden getrokken.
De vraag in deze Foodmonitor richt zich echter op het gevoel dat onder de bevolking leeft over deze relatie tussen voeding en gezondheidszorg. Natuurlijk heeft ' De Nederlander' niet ineens verstand van voedingspatronen en uitgebalanceerde diƫten, laat staan inzicht in de kostenstructuur van de gezondheidszorg. En ook staat deze Foodmonitor los van de vraag of gezonde voeding zelf duurder of goedkoper is dan ongezonde.
Het idee dat de Nederlander heeft bij gezonde voeding en gezondheidszorg is hier het onderwerp.
55% van de Nederlanders is het eens met de stelling: "Het eten van gezonde voeding brengt de kosten van de gezondheidszorg omlaag." Slechts 17 procent van de respondenten is het niet eens met deze stelling.
Er zijn grote verschillen te zien in de meningen over deze stelling tussen respondenten van verschillend opleidingsniveau. Onder hoogopgeleiden is zelfs twee derde (66%) het (helemaal) eens met deze stelling, ten opzichte van 40% onder laagopgeleiden.
Uitgesplitst naar leeftijdsgroepen blijkt dat jongeren ietsje minder overtuigd zijn van de stelling (49% tot 50 jaar), dan de groep 50-plus. Opvallend is verder dat mannen en vrouwen hierin geen verschillen laten zien.
Bron: Food for Food