Kippen krijgen meer beschutting dankzij 'Bomen voor Buitenkippen'

Pluimveehouders met biologische en vrije uitloopkippen gaan gezamenlijk werken aan het optimaliseren van de uitloop. Hiervoor is het praktijknetwerk 'Bomen voor Buitenkippen' opgericht. De pluimveehouders willen in de uitloop op een duurzame manier beschutting bieden aan hun kippen. Er worden bomen geplant waarvan geoogst kan worden, die mineralen opnemen uit de grond en waarmee de biodiversiteit en 'eco-efficiëntie' in de uitloop groter worden. De pluimveehouders worden begeleid door Bionext en het Louis Bolk Instituut.

Multifunctioneel

Kippen zijn van oorsprong bosvogels en hebben een uitloop nodig voor het optimaal 'uitvoeren' van hun natuurlijke gedrag. Ze benutten die uitloop beter als er beschutting is tegen bijvoorbeeld roofvogels. In het praktijknetwerk wordt geëxperimenteerd met verschillende soorten bomen, zoals fruit-, kerstbomen en wilgen. Ook wordt onderzocht of in de uitloop energieproductie mogelijk is, bijvoorbeeld in de vorm van wilgenplantages of miscanthus. Door good practices te inventariseren in binnen- en buitenland, te experimenteren met de aanplant van de verschillende soorten bomen en kennis te delen, werken de pluimveehouders aan verdere verduurzaming van de meest diervriendelijke vormen van de legpluimveehouderij. 'Bomen voor Buitenkippen' werkt samen met 'Kiplekker onder de wilgen', uitgevoerd door Stichting Probos. In dit laatste project, medegefinancierd door het InnovatieNetwerk, wordt onder meer geëxperimenteerd met de aanleg van wilgenenergieplantages bij twee biologische pluimveehouders. Evenals in 'Bomen voor Buitenkippen' werken de deelnemers in 'Kiplekker onder de wilgen' aan diverse maatschappelijke duurzaamheidsdoelen.

Excursies

Het project start met drie excursies ter inspiratie naar pluimveebedrijven met een bijzondere uitloop of een interessante teelt. De eerste excursie vindt plaats op dinsdagmiddag 18 december in de Achterhoek en staat in het teken van de combinatie leghennen en fruit. Een biologische fruitteler die in zijn boomgaard al jaren diverse soorten pluimvee houdt, vertelt over zijn ervaringen met deze combinatie. Ook kijken we op een biologisch legpluimveebedrijf met een wijngaard in de uitloop. De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de combinatie pluimvee en fruit. De tweede excursie staat in het teken van de combinatie pluimvee en wilgenenergieplantages. Op de bijeenkomsten worden de wensen voor volgende excursies in januari en februari geïnventariseerd.

Deelname

Opgeven voor excursies kan bij het Louis Bolk Instituut: 0343 523860 en info@louisbolk.nl onder vermelding van naam, telefoonnummer, mailadres en de gewenste excursie. Onder begeleiding van het Louis Bolk Instituut stellen deelnemers aan het praktijknetwerk in de komende tijd een plan op voor de inrichting van de uitloop. De aanplant wordt nog dit seizoen gerealiseerd. Tot en met april 2015 wisselen de deelnemers ervaringen uit en wordt gekeken in hoeverre de verschillende soorten bomen en de inrichting van de uitloop voldoen aan de verwachtingen. Hierbij ligt de focus op dierenwelzijn, mineralenopname, biodiversiteit en rendement. Meer informatie over het netwerk en de activiteiten is vanaf januari 2013 te vinden op www.bomenvoorbuitenkippen.nl.

Het praktijknetwerk wordt mede gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Stichting Merkartikel BIO+, Adopteer een Kip en diverse pluimveehouders.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven