Bart Nemegheer, de Aardappelhoeve:

"Momenteel amper sprake van export van bio-aardappelen"

Tholen - Voor de Belgische aardappeltelers die nog een deel van hun aardappelen willen rooien is het momenteel een dramatische situatie. "De regen is met bakken uit de hemel gevallen en het is amper of niet mogelijk om op het land te geraken", vertelt Bart Nemegheer van de Aardappelhoeve. "In onze streek (Tielt) zit er denk ik nog zo'n 10% in de grond, maar de kustgebieden zijn veel zwaarder geraakt. Tot in Calais toe zijn er lagere opbrengsten. Ook in Engeland zit er nog veel in de grond. Een deel kan mogelijk nog goed geoogst worden, maar er zijn al links en rechts verhalen dat de oogst al begint te rotten door het water."

Groot tekort, hoge prijzen, amper export

Bart geeft aan dat de markt momenteel behoorlijk nerveus is. "De opbrengsten zijn een stuk lager dan men had gehoopt. Iedereen was in het begin positief, maar nu wordt stilaan duidelijk dat er een groot tekort is. De krapte in de markt is erger dan men had kunnen denken. Ook de prijzen zijn momenteel historisch hoog. Voor Bintje wordt 250 euro per ton betaald, dat is zeker in de oogstperiode veel geld. Mogelijk zullen de prijzen nog meer aantrekken."

"Door de hoge prijzen is er momenteel ook amper sprake van export. Voorlopig is dat te duur voor veel landen. Daarnaast vragen de meesten om grote maten en die zijn er amper. Hierdoor stijgen de prijzen nog meer. Momenteel doen velen een prijsaanvraag, maar haken daarna af. Het wordt sowieso nog krap om de binnenlandse markt te bevoorraadden. Door de hoge prijzen is er momenteel ook amper sprake van export van biologische aardappelen."

"Hoe het verder gaat lopen, is koffiedik kijken. Wat we weten, is dat er momenteel sprake is van zeer hoge prijzen. Dit heeft invloed op de export. Mogelijk komt binnenkort het eerste schip uit Amerika hier naar toe. Dit zou zomaar kunnen gebeuren als de prijzen echt hoog blijven en misschien is het een manier om hier de druk van de markt te halen. Het blijft de komende tijd in ieder geval spannend."

Voor meer informatie:

Bart Nemegheer
De Aardappelhoeve
Putterijstraat 7A
8700 Tielt - België
T: +32 477 291784
F: +32 514 09501
www.deaardappelhoeve.com

Auteur: Gertrude Snoei

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven