Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Insecten eten is mogelijke oplossing voor wereldvoedselprobleem

Insectenkoekjes uitgedeeld op diverse stations

Vanochtend hebben een aantal mensen een insectenkoekje mogen proeven op de stations van Zwolle, Deventer, Almelo, Hengelo en Hardenberg. Dit alles in het kader van de wereldvoedseldag. Deze actie is georganiseerd in samenwerking met het Centrum voor Natuur en Milieu Communicatie van de gemeente Hengelo en Natuuractiviteitencentrum De Koppel uit Hardenberg. Met deze actie willen de organisatoren mensen bewust stil laten staan bij hun normale consumptiepatroon en laten zien dat het ook mogelijk is om iets anders te proberen. Iets wat in dit geval buiten de comfortzone ligt.

Wereldvoedselprobleem

Gemiddeld genomen wordt er wereldwijd voldoende voedsel geproduceerd voor alle mensen. Ondanks dat lijden er toch bijna 1 miljard mensen in de wereld aan honger. Dit komt voornamelijk door wereldwijde conflicten en oorlogen, oneerlijke handel en overmatig gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Het probleem wordt in de toekomst steeds groter als we nu geen actie ondernemen om voedselzekerheid te creëren voor iedereen.

Waarom dan insectenkoekjes?

Nederlandse wetenschappers zien het eten van insecten als oplossing van het wereldvoedselprobleem. Insecten zijn in ieder geval 'booming' in de wereld van onderzoek en beleid. Inmiddels werken er in bij Wageningen Universiteit al vier aio's aan insec­ten eten.

Insecten zijn een duurzame en economisch interessante oplossing voor het wereldvoedsel-vraagstuk. Ze worden al in grote delen van Azië, Latijns Amerika en Afrika gegeten, en niet omdat men honger heeft, maar gewoon omdat men ze lekker vindt. De productie van vlees wordt elk jaar duurder en vraagt ook een steeds groter deel van het aardoppervlak. Ongeveer 70% van de landbouwgrond op onze wereld wordt al ingenomen voor de productie van vlees. Door de stijgende welvaart zal de vraag naar vlees in 2050 verdubbeld zijn. Er zijn nu 7 miljard mensen op deze wereld en naar schatting zijn dat er in 2050 zo’n 9 miljard. Uiteindelijk kunnen we met al onze landbouwgronden niet meer genoeg eten produceren voor alle mensen op aarde. Aangezien er maar één aarde is, hebben we nu dringend alternatieven nodig. Insecten kunnen zo'n alternatief zijn.

Veel efficiënter

Om insecten te kweken heb je veel minder grond nodig dan wanneer je koeien, kippen en andere dieren houdt. Daarnaast zijn insecten even voedzaam als het 'normale' vlees dat wij eten. Insecten hebben een hoog eiwit gehalte en zijn veel goedkoper om te produceren.

Even als vergelijking: voor 1 kilo eetbare krekels heb je maar 2,1 kilo voer nodig. Voor 1 kilo kip heb je 4,5 kilo voer nodig; -voor 1 kilo varken 9,1 kilo voer,- en voor 1 kilo rundvlees is maar liefst 25 kilo voer nodig. Daarnaast worden granen en soja, waar het voer uit bestaat, steeds duurder. Dit komt waarschijnlijk doordat ze koudbloedig zijn en geen voer nodig hebben om een lichaamstemperatuur in stand te houden.

Klimaatvriendelijker

Ook voor het klimaat is het beter om insecten te eten. Al het vee samen is verantwoordelijk voor 15% van de uitstoot van broeikasgassen op onze wereld. Insecten produceren 100 keer minder broeikasgassen. Ook wat betreft de uitstoot van ammoniak scoren insecten veel beter; ongeveer 10 keer minder dan al het vee samen.

Nederland als westerse voorloper

Op dit moment is Nederland voorloper (in de westerse wereld) met het promoten van insecten als voeding. Er is ook een kookboek op de markt met allerlei culinaire recepten met insecten die in Nederland beschikbaar zijn; Het insectenkookboek van Arnold van Huis. Wetenschappers van Wageningen Universiteit beweren dat insecten het voedsel van de toekomst gaan worden.

Durf je het niet? Dan zijn er goede alternatieven!

Een goed alternatief voor mensen die het nog niet aandurven om insecten te eten is flexitariër worden: Een flexitariër is iemand die één of meer dagen per week geen vlees eet. Maar liefst 86% van de Nederlanders is al flexitariër. Sommigen zijn flexitariër zonder het te beseffen, maar voor steeds meer mensen is het een bewuste keuze. Er zijn veel verschillende redenen om flexitariër te worden. Kiezen voor minder vlees en zuivel is beter voor je gezondheid, dierenwelzijn en voor het milieu. Bovendien draagt het bij aan een eerlijke verdeling van het voedsel in de wereld.
Publicatiedatum: