Johan Verheye (veeteelt Warmonderhof) en Edgar Grunder (Biobakker) promoten ieder in hun eigen vakgebied de ontwikkeling van nieuwe Demeter-producten. Na een inspirerende ontmoeting tussen Johan en Edgar vroeg in dit voorjaar hebben ze de handen ineengeslagen om een nieuw vers broodproduct van Demeterkwaliteit te introduceren met Warmonderhof-graan van Johan voor heerlijk brood van Edgar.
Het moest een brood worden dat recht zou doen aan al het moois dat de Warmonderhof de biologische agrarische sector jaar in jaar uit brengt. Dit brood is vorige week tijdens de jaarlijkse Open Dag op de Warmonderhof geïntroduceerd. En met succes! In dit zachte desem brood zit de tarwe van Johan en een speciaal Demeter-ras rogge 'Lichtkornrogge'. Deze lichtgekleurde rogge met witte aren wordt geteeld door één van de 20 Demeterbedrijven met wie Edgar al jaren nauw samenwerkt. De rogge geeft een krachtige smaak aan het brood en geeft het een stevige bite zonder dat het smeuïge karakter verloren gaat
Voordat de uiteindelijke teeltkeuze voor dit graan gemaakt werd, moest er veel vakkennis tussen Edgar en Johan uitgewisseld worden. Wanneer je echt trouw bent aan de principes van de biologisch dynamische landbouw, dan kijk je heel grondig naar de specifieke eigenschappen van de grond, de omgeving, de klimatologische omstandigheden en naar wat het gewas nodig heeft om een topproduct te worden. Zo werd eerst overwogen om spelt te telen maar de rassen waarover Edgar in de lente beschikte vereisten allemaal een armere grond dan de rijke klei van Jan.
Omdat de Biobakker altijd op zoek is naar nieuwe authentiek rassen waarmee hij zijn assortiment blijft innoveren zal er deze herfst gezaaid gaan worden met het speltras 'Schwabenspelt'. Een spelt, die niet zoals de meeste speltrassen met tarwe ingekruisd is. Volgend jaar zal ook van dit graan een broodje gebakken worden.
Het Warmonderhof-brood is verkrijgbaar bij alle biologische winkels waar de Biobakker levert.
Voor meer informatie:
www.biobakker.eu of neem contact op met de verkoopafdeling: 0049 25619799620.
Abonneren
Vacatures
Warmonderhofbroodje bekroning van samenwerking Warmonderhof en Biobakker
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-21 Rose & Vanilla sluit crowdfunding maximaal succesvol af met 300.000 euro
- 2023-09-20 Nieuw: sojameel van biologische sojabonen
- 2023-09-08 "Het geeft een kick als je ziet dat van jouw graan brood gebakken wordt"
- 2023-08-09 "We willen de Surinaamse keuken ook beschikbaar maken voor de consument die biologisch eet"
- 2023-08-07 Veiligheidswaarschuwing SlooOW Rustieke Meergranen Baguette
- 2023-07-13 Le Pain Quotidien introduceert 'cannabisbrood'
- 2023-07-06 Het Graanschap wil graan weer op de kaart zetten bij boeren en bakkers
- 2023-06-27 Excursie proefveld biologische baktarwe: donderdagavond 6 juli in Kloosterburen
- 2023-06-21 "Deze sociale en biologische crackers komen recht uit het hart"
- 2023-06-14 Biologische rogge in het zonnetje gezet
- 2023-06-06 'Liefde voor het klimaat' bezoekt bio-boerin Willy van Buuren
- 2023-06-01 Biologische Stadsbakkerij Broodt bestaat 10 jaar
- 2023-05-30 Goede prijzen voor biologische graanpool 2022
- 2023-04-11 Wat is de kwaliteit van leven bij coeliakie?
- 2023-03-27 Nieuw: Spelt Amandelstaafjes en Haverkoekjes Hazelnoot Cacao
- 2023-03-16 "We hebben hier de voorbije weken al veel talenten zien ontluiken"
- 2023-03-14 Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
- 2023-03-09 "Onze ambitie is om ieder jaar minder afval te produceren"
- 2023-03-07 Ontstaat in Rhijnauwen hét brood van de toekomst?
- 2023-02-06 PLUS start met verkoop brood van gisteren