Johan Verheye (veeteelt Warmonderhof) en Edgar Grunder (Biobakker) promoten ieder in hun eigen vakgebied de ontwikkeling van nieuwe Demeter-producten. Na een inspirerende ontmoeting tussen Johan en Edgar vroeg in dit voorjaar hebben ze de handen ineengeslagen om een nieuw vers broodproduct van Demeterkwaliteit te introduceren met Warmonderhof-graan van Johan voor heerlijk brood van Edgar.
Het moest een brood worden dat recht zou doen aan al het moois dat de Warmonderhof de biologische agrarische sector jaar in jaar uit brengt. Dit brood is vorige week tijdens de jaarlijkse Open Dag op de Warmonderhof geïntroduceerd. En met succes! In dit zachte desem brood zit de tarwe van Johan en een speciaal Demeter-ras rogge 'Lichtkornrogge'. Deze lichtgekleurde rogge met witte aren wordt geteeld door één van de 20 Demeterbedrijven met wie Edgar al jaren nauw samenwerkt. De rogge geeft een krachtige smaak aan het brood en geeft het een stevige bite zonder dat het smeuïge karakter verloren gaat
Voordat de uiteindelijke teeltkeuze voor dit graan gemaakt werd, moest er veel vakkennis tussen Edgar en Johan uitgewisseld worden. Wanneer je echt trouw bent aan de principes van de biologisch dynamische landbouw, dan kijk je heel grondig naar de specifieke eigenschappen van de grond, de omgeving, de klimatologische omstandigheden en naar wat het gewas nodig heeft om een topproduct te worden. Zo werd eerst overwogen om spelt te telen maar de rassen waarover Edgar in de lente beschikte vereisten allemaal een armere grond dan de rijke klei van Jan.
Omdat de Biobakker altijd op zoek is naar nieuwe authentiek rassen waarmee hij zijn assortiment blijft innoveren zal er deze herfst gezaaid gaan worden met het speltras 'Schwabenspelt'. Een spelt, die niet zoals de meeste speltrassen met tarwe ingekruisd is. Volgend jaar zal ook van dit graan een broodje gebakken worden.
Het Warmonderhof-brood is verkrijgbaar bij alle biologische winkels waar de Biobakker levert.
Voor meer informatie:
www.biobakker.eu of neem contact op met de verkoopafdeling: 0049 25619799620.
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-16 "Dit is de manier waarop ik wil boeren: een goede bodem, dicht bij de consument en traceerbaar voedsel"
- 2022-05-13 Terug van weggeweest: biologische bakkerij bij Loverendale ter Linde
- 2022-05-09 Drukbezochte streekmarkt en open dag bij jubilerend bio-bakker Bolhuis
- 2022-05-05 Robert teelt bio-granen voor lokaal brood en bier
- 2022-05-02 Kleinere sandwiches en taartstukken vanwege hogere prijzen: "We zijn hier open over"
- 2022-04-29 Bakker Bolhuis bakt 25 jaar biologisch
- 2022-03-31 Zwitsers bio-label geldt bij uitzondering deels ook voor Europees tarwe
- 2022-03-28 "We gaan voor eigen graan"
- 2022-03-01 Henk Smit overleden
- 2022-02-25 Braas Brood- en Banketbakkerij zal fors uitbreiden
- 2022-02-16 Nieuw: Moin vegan (choco) croissants
- 2022-02-10 "Dat ik ooit overstapte op biologisch meel, was uit een soort bewijsdrang"
- 2022-02-02 Royal Steensma neemt konfijtactiviteiten Canditfrucht over
- 2022-01-03 Biologische bakker in nieuwbouw bij station Sloterdijk in Amsterdam
- 2021-12-16 rose&vanilla krijgt investering van ruim half miljoen van Brave New Food Investments
- 2021-12-15 BioForum organiseert infosessies voor bakkers die willen omschakelen
- 2021-12-07 Drie nieuwe soorten Belgisch biologisch tarwebrood dankzij succesvol ketenproject
- 2021-11-22 Biobakkerij De Trog opent belevings- en R&D-centrum
- 2021-10-21 Eerste oogst biobaktarwe van Belgisch ketenproject is een succes
- 2021-10-13 "De vanilleflan is misschien wel het populairste taartje"