Taco IJzerman van De Ommuurde Tuin:

"Onze liefde voor vers en lekker eten is uit de hand gelopen"

Vandaag (20 september) verschijnt het kookverhalenboek 'Van boer tot bord - Wageningen en omstreken in verhalen en recepten'. Negentien biologische ondernemers vertellen in dit boek hun verhaal. Deze verhalen met recepten, verrassend vormgegeven door Van Betuw Grafisch Ontwerp, nodigen uit de boer op te gaan. In de aanloop naar het verschijnen van het boek komen vijf biologische ondernemers aan het woord op de website HoogenLaag.nl. Esther Kuiler en Taco IJzerman van De Ommuurde Tuin sluiten de rij.

In het voormalig buitenverblijf van prinses Emma en koning Willem III op landgoed Oranje Nassau's Oord, is in 1881 een ommuurde moestuin aangelegd. Ruim honderd jaar later ontdekten Esther en Taco deze mooie plek. Wat toen een overwoekerde tuin was, is nu een biologisch lusthof. Zodra je via de mooie houten poort de tuin binnenstapt, ervaar je meteen de rust van deze geweldige plek. Een plek omringt door een historische muur waardoor de buitenwereld ver weg lijkt. Aan een kant is de tuin open en kijk je naar het Renkums Beekdal. Samen met het open middelpunt van de tuin geeft dit een heel vrij en open gevoel.

IJzerman: "De lol vanaf het begin is onze liefde voor vers en lekker eten. En dat is uit de hand gelopen." Na hun studie in Wageningen wilden Taco en Esther een groot landbouwbedrijf beginnen; ver weg en met veel ruimte. Bij toeval ontdekten ze dit stukje paradijs om de hoek. "Toen we hier in 1999 met het telen van groenten begonnen, moest het voornamelijk gaan om de smaak en de schoonheid. We wilden niet leveren aan supermarkten om de kilo's. We wilden een plek waar mensen van konden meegenieten."

Honderd procent vers

"Van heel klein zijn we uitgegroeid naar wat de tuin nu is. De abonnementen, het winkeltje en de kookworkshops zijn meegegroeid met wat wij het jaar door konden oogsten", vertelt IJzerman. "Het meeste telen we zelf. Ieder jaar proberen we andere soorten uit. We telen meer dan honderd verschillende soorten groenten en kruiden; allerlei soorten sla, verschillende kleuren peen, allerlei bietjes, peultjes. Ook zijn er aardbeien en bessen. We houden van variatie in geur, kleur en smaak. Hele oude groenten vinden hier een plekje, zoals eeuwig moes uit de tijd van Karel de Grote. Maar ook de modernere groenten, als paksoi, en de 'wilde' soorten vind je hier. We leveren aan mensen die het verse waarderen en die hiervoor speciaal bij ons langskomen. Sommige klanten komen omdat we biologisch telen. Anderen komen voor vers en lekker, voor het landlevengevoel. Onze klanten zijn net zo divers als onze groenten!"

Zaterdag 22 september is er een oogstmarkt in De Ommuurde Tuin met demonstraties en proeverijen. Voor meer informatie zie www.ommuurdetuin.nl.

'Van boer tot bord' verschijnt 20 september en is vanaf dan verkrijgbaar bij de boekhandels, bduboeken.nl en bij de auteur van het boek Heidi Kuin (www.bureau34.nl).

Bron: HoogenLaag

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven