Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Kan prima leven met lagere melkproductie"

Melkveehouder Van der Kooij wordt steeds fanatieker in bio-werkwijze

Tholen – Jeroen van der Kooij heeft in 1998 melkveehouderij Rust-Hoff in Maasland van zijn vader overgenomen. In 2007 is hij omgeschakeld naar de biologische werkwijze. "In twee weken tijd hoorden we van twee mensen die bedrijfsmatig op ons bedrijf komen dat deze werkwijze wel bij ons zou passen. Daar zat zeker iets in, aangezien wij toen alleen in het voorjaar nog wat kunstmest gebruikten. In september 2008 zijn we voor het eerst biologische melk gaan leveren", licht Jeroen toe.


Bedrijfsvoering

De melkveehouder geeft aan dat de koeien het goed doen in de Maaslandse polder. "Dit komt ook doordat ze over een bepaalde mate van zelfredzaamheid beschikken. En dankzij de locatie is het mogelijk om de koeien enkel te voeren met gras dat in de polder groeit. Dit vullen we aan met brokken. Hiervoor hebben we overigens wel gezocht naar een koe die met gras van mindere kwaliteit en weinig brok toch redelijk goed melk kan produceren." Jeroen maakt geen gebruik van antibiotica en geeft toe dat hij daardoor wel eens voor een dilemma komt te staan (bijvoorbeeld bij de keuze tussen diverse alternatieve middelen).



Hij is al een paar jaar aan het inkruisen met blaarkoppen. "Dit gaat vooralsnog erg goed. De eersten zijn nu aan de melk. De vraag is natuurlijk hoe het zal gaan met de tweede en derde generatie." De melkveehouder beschikt over 33 ligplaatsen voor jongvee en 64 ligplaatsen voor melkkoeien. In de potstal kunnen 12 tot 14 koeien. Er is ruimte om het vaste koeienbestand nog wat verder uit te breiden.

Melkproductie

In 2004 is een melkrobot op het bedrijf geïnstalleerd. De gemiddelde melkproductie per koe ligt nu op zo'n 6.000 liter per jaar. Sommige vaarzen komen zelfs niet verder dan 4.000 liter. Dit terwijl de koeien op Rust-Hoff in 2007 nog tussen de 8.000 en 8.500 liter melk produceerden. "Het werkt in ons nadeel dat deze polder zich er niet voor leent om veel melk onder de koeien vandaan te halen, maar ik heb geleerd om deze lagere melkproductie te accepteren. Als het verder helemaal goed loopt en je de bedrijfskosten laag kunt houden, kan ik hier prima mee leven."


Bio-werkwijze

De melkveehouder heeft niet uit ideologie voor de biologische werkwijze gekozen. "Als mijn bedrijf bijvoorbeeld op de rijke kleigrond in de Flevopolder gevestigd was, had ik misschien helemaal niet voor de biologische werkwijze gekozen." Jeroen heeft wel enorm veel waardering voor de bio-werkwijze. "Het leuke is dat ik merk dat ik hierin eigenlijk steeds fanatieker wordt. Ik zou nu zelfs helemaal niet meer terug willen, vanwege het gebruik van veel kunstmatige middelen in de gangbare sector."

Sinds Rust-Hoff omgeschakeld is naar biologisch, zijn ook de deuren van Natuurmonumenten wijd open gegaan. "We gebruikten al 6/7 hectare gebied van Natuurmonumenten, daar kwam al snel 15 hectare bij en nu pachten we in totaal 42 hectare. De contacten zijn heel goed en wij hebben hierdoor de mogelijkheid om te extensiveren en bijvoorbeeld later te beginnen met maaien." Dit laatste komt de weidevogelstand ten goede, Jeroen is ook Weidevogelboer. "We laten ons echt door de vogels leiden. Door de ganzen wordt er sowieso laat gemaaid. Vóór 1 juni hoef ik niet te maaien."


Lekker naar de Boer

Rust-Hoff heeft dit jaar voor het eerst deelgenomen aan Lekker naar de Boer. "Dit was een hele nieuwe ervaring. Met 150 mensen was de opkomst redelijk, maar we zullen volgend jaar voor meer gaan. Wel was het fijn dat iedereen op deze manier de kans kreeg om alles goed te bekijken." Tijdens Lekker naar de Boer is een start gemaakt met koe-adoptie. "Er zijn er nu een aantal geadopteerd en we kijken hoe we verder gaan. Van het najaar willen we nog iets organiseren voor de adoptanten. Het concept sprak ons in ieder geval heel erg aan en het is leuk om de reacties van de mensen te zien."

Voor meer informatie:

Jeroen van der Kooij
Rust-Hoff
Broekpolderweg 3
3155 EP Maasland
010 5927006