Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Heb die geitenwollensokkensector nooit erg vertrouwd"

Wisselende reacties op stelling: 'Biologisch eten is onzin'

De biologische sector krijgt er flink van langs van de deelnemers aan de Stelling van de Dag: 'Biologisch eten is onzin'. Toch is er ook een vrij grote groep die uitermate positief staat tegenover biologisch voedsel. "Je krijgt weinig tot geen chemische gewasbeschermingsmiddelen en rommel als groeihormonen binnen als je deze producten eet." Eén op de drie voert dit als reden aan om voor biologisch te kiezen. Eenzelfde aantal noemt als belangrijkste argument dat dieren meer bewegingsruimte krijgen en hun welzijn beter gegarandeerd is.

"Ik heb het idee dat ik gezonder leef als ik biologisch eet en drink", zegt iemand. "Dat kan suggestie zijn, maar ik voel me er wel bij."

Dat gevoel gezonder bezig te zijn dan iemand die het gangbare voedsel tot zich neemt, vinden velen belangrijk. Zij zullen zich waarschijnlijk dan ook niet uit het veld laten slaan door de resultaten van het onderzoek. "Ik betaal er wel wat meer voor, maar dan heb ik ook goede kwaliteit."


Herkomst

Niet alleen welzijn voor dieren, verantwoorde teeltmethoden en beter smakende en gezondere producten zijn redenen om biologische producten te kopen. Het gaat ook om het milieu. Velen geven aan het belangrijk te vinden dat voedsel niet over de hele wereld naar ons land wordt verscheept. Dat zorgt voor extra CO2-uitstoot. Zij kopen vaak op speciale adressen hun spullen en weten zodoende waar die vandaan komen. "Dat geeft me zekerheid. Ik weet wat ik eet en wat de herkomst ervan is. Dat is me wel wat waard."

Eén van de deelnemers heeft een nuchtere oplossing voor een beter milieu: minder eten. "Minder consumptie betekent minder voedsel en zorgt uiteindelijk voor slankere mensen. Dus beter voor mens en dier."

'Tegenstanders'

Hoewel slechts een geringe meerderheid (52%) meent dat het weinig uitmaakt of je gangbaar of biologisch voedsel eet, vinden nogal wat participanten artikelen met het etiket 'biologisch' onnodig duur (61%). Daarnaast voelen velen zich misleid door, naar nu blijkt, onterechte gezondheidsclaims.

Dat laatste roept nogal wat wrevel op: beweren dat je gezonder eet als je biologische artikelen aanschaft (geen kunstmest, geen chemische gewasbeschermingsmiddelen, geen groeihormonen, voldoende bewegingsruimte voor het dier), terwijl dat niet zo is, zoals een groot Amerikaans onderzoek deze week uitwees. "Ik heb die biologische club, zeg maar die geitenwollensokkensector, nooit erg vertrouwd. Het klinkt allemaal heel interessant, maar resultaten ho maar", reageert een deelnemer. Hij behoort tot de 71% die niet verbaasd is dat de resultaten van het onderzoek weinig positief uitpakken voor de biologische industrie. "Biologisch betekent duurder, maar dat hoeft niet te betekenen dat de kwaliteit beter is."

Rommel

Bij degenen die een aversie hebben tegen producten met een biologisch etiket erop, is het vooral het 'verhaal' rond dit voedsel dat irriteert en als flauwekul wordt bestempeld.
Publicatiedatum: