Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Paardenbloem ondersteunt leverfunctie melkvee

In 2010 en 2011 hebben de schrale en droge voorjaren geleid tot vertraging in de groei van gras en klaver. Dat gaf de paardenbloem optimaal de kans om zaad te zetten en zich te vestigen. Paardenbloem wordt in het algemeen gezien als onkruid, maar voor de melkveehouderij is de mogelijke ondersteuning van de leverfunctie van melkvee een waardevol aspect van de paardenbloem.

Al in 2010 kon de paardenbloem zich door een schraal en droog voorjaar – met weinig concurrentie van gras – makkelijk ontwikkelen en zaad zetten. Het zaad van de paardenbloem heeft meestal een kiemkracht van meer dan 90 procent en kiemt vrijwel meteen. Voor grasopbrengst op de korte termijn hoeft paardenbloem niet negatief uit te pakken en leidde het zelfs in de eerste snede tot een hogere opbrengst. Mogelijk heeft het wel een negatieve invloed op het klaverdeel.

Melkkruiden

Onderzoek in Duitsland geeft aan dat de paardenbloem pas tot een opbrengstderving van grasland leidt bij een aandeel van meer dan 25 procent in de droge stof. In Duitsland wordt paardenbloem tot een aandeel van 10 procent hoog gewaardeerd in het grasland, omdat het tot de zogenaamde melkkruiden wordt gerekend. De mogelijke ondersteuning van de leverfunctie van melkvee is voor de melkveehouderij dan ook een belangrijk aspect van de paardenbloem.

Voederwaarde

Qua voederwaarde heeft de paardenbloem een lager eiwitgehalte dan gras en klaver, maar de verteerbaarheid en energiewaarde zijn vergelijkbaar. De mineralensamenstelling is vergelijkbaar met gras en niet specifiek aanvullend.

Inzaai specifieke rassen

Paardenbloem lijkt mogelijk de wens van veel biologische veehouders te vervullen om te werken aan een kruidenrijk grasland. Mogelijk moeten we hier in de toekomst bewuster mee omgaan door inzaai van specifieke rassen van paardenbloem.

Voor meer informatie: Nick van Eekeren, Louis Bolk Instituut

Bron: bioKennis
Publicatiedatum: