NFO: 85 miljoen euro wintervorstschade in fruitteeltsector

De vorstperiode van begin februari dit jaar heeft in de gehele fruitteeltsector al 85 miljoen euro schade veroorzaakt. Door heel Nederland liepen fruitbedrijven zware schade op aan zowel appel- als perenaanplanten. Dit resulteert in een verlies van
oogst en van bomen; meerjarige schade dus. De komende maanden verwacht de sector nog meer uitval van fruitbomen en daarmee een verdere toename van de schade. Dit blijkt uit de inventarisatie van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) die begin juli werd afgerond.

Vooral in Flevoland zijn de fruitteeltbedrijven zwaar getroffen. Maar ook in Gelderland
en Noord-Brabant hebben fruitteeltbedrijven zware schade opgelopen. Door het grillige verloop van de schade hebben tientallen bedrijven dit jaar nauwelijks productie. Voor zwaar getroffen bedrijven kan de schade wel tot 3 ton oplopen. De totale schade bestaat voor circa 70 miljoen uit verlies van oogst door knoppen die bevroren waren. De oogstuitval zal tot uiting komen in een lagere fruitproductie van met name appelen en peren. Later deze week maakt het Productschap Tuinbouw de oogstraming van appelen en peren bekend.

De schade door uitval van bomen, bedraagt (tot begin juli) circa 15 miljoen euro. De productie in beschadigde boomgaarden zal daardoor ook de komende jaren verminderd zijn. Met circa 45 miljoen euro verlies in het gewas peer en 35 miljoen euro in appel zijn deze twee gewassen het zwaarst getroffen. De overige 5 miljoen euro is schade aan klein- en steenfruit. De 85 miljoen euro is de waarde van de schade die tot en met juni 2012 ontstaan is. Pas aan het eind van dit jaar en wellicht ook nog tijdens het nieuwe groeiseizoen van 2013 wordt pas duidelijk hoe groot de totale uitval van bomen zal zijn.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven