Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische opfokhennen: sector is op de goede weg, reden op te juichen?

Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt ook voor kuikens die worden opgefokt tot leghen. De juiste maatregelen tijdens de opfokperiode leiden tot betere resultaten in de legronde. Door onderzoek en kennisuitwisseling binnen het bedrijfsnetwerk zijn stappen voorwaarts gezet.


De opfokhennen van biologische pluimveehouderij De Lankerenhof

De kwaliteit van de biologische opfokhen is de laatste vijf jaar sterk verbeterd. Dit blijkt uit verschillende onderzoeksprojecten en ervaringen in studieclubs binnen het Bedrijfsnetwerk Pluimvee. Legpluimveehouders bevestigen dit: een lagere uitval, goede productieresultaten en hennen die beter in de veren blijven.

Groei

De kwaliteitsverbetering van de biologische opfokhen is tot stand gekomen door de inzet en het vakmanschap van ervaren biologische opfokkers. Volgens de opfokkers kan het kwaliteitsniveau alleen worden gehandhaafd wanneer dit vakmanschap en bijbehorende grote investeringen, gewaardeerd worden met een faire financiële vergoeding. Dit is zeker nodig nu de productiekosten voor het opfokken van hennen stijgen. De biologische pluimveesector is de afgelopen periode flink gegroeid. Naast groei van het aantal bedrijven (180) is er sprake van schaalvergroting in de biologische legsector. Ook het aantal opfokbedrijven is in korte tijd sterk toegenomen. Er is op dit moment ruim voldoende capaciteit voor de opfok van biologische hennen. Dit kan leiden tot concurrentie op prijs. Volgens de opfokkers binnen het netwerk mag de groei van de sector niet ten koste gaan van de kwaliteit van de biologische opfokhen. Kwaliteitsverlies schaadt uiteindelijk het imago van de sector inclusief pluimveehouders die al hebben geïnvesteerd om de kwaliteitsslag te bewerkstelligen.

Voor meer informatie: Jan Paul Wagenaar, Louis Bolk Instituut

Bron: bioKennis
Publicatiedatum: