Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Passie voor oude streekeigen gewassen

Doornik natuurakkers: Op de weg van akker naar klant

Afgelopen zaterdag (30 juni) was het feest in Bemmel. Multifunctioneel natuurbeschermingscentrum 'De Veldschuur' werd officieel geopend. Een initiatief van Stichting 'Lingewaard Natuurlijk' om bij stil te staan, zo bleek uit de vele lovende toespraken van onder andere Jan Terlouw, de burgemeester de Vries van Lingewaard en de gedeputeerde van Dijk van Gelderland.
 
Bemmel, als groen hart ingeklemd tussen Arnhem en Nijmegen, is een plaats waar velen op adem komen. Louis Dolmans, biologisch dynamisch boer en econoom woont hier al vele jaren op een prachtig stuk gecultiveerde natuur, onderaan de dijk langs de Waal. Louis heeft al zijn leven lang een grote liefde voor de natuur. Bij liefde alleen bleef het niet. Als econoom verdiende hij jarenlang de kost en in zijn vrije tijd werd iedere minuut besteed aan allerlei initiatieven op het vlak van vogelbescherming, natuurbeheer en natuureducatie. Toen hij enkele jaren geleden de kans kreeg om een aantal hectare grond rond zijn erf van Staatsbosbeheer in pacht te nemen, werd het idee voor Stichting Doornik natuurakkers geboren. Louis zag het helemaal voor zich: graanakkers met wilde bloemenranden en gevlochten heggen.

Niet in de eerste plaats voor menselijke productie, maar als el dorado voor de vogels en als habitat voor insecten en andere dieren die van nature graag in dit landschap vertoeven.

Vele schoolklassen bezoeken Doornik natuurakkers en andere natuurrijke plekken rond Bemmel. Louis is zo gepassioneerd van de hem omringende natuur dat kinderen én volwassenen in zijn bijzijn vanzelf met andere, nieuwe ogen de omringende natuur gefascineerd waarnemen. Voor Louis zijn het de kinderen van nu die de duurzame dromen van de huidige generatie écht handen en voeten moeten gaan geven: voor het behoud van de aarde en haar biodiversiteit.


Rode kaf Emmer voor zaaigoed in het volgende jaar (Doornik Natuurakkers 2011)


Troshaver voor zaaigoed in het volgende jaar (2011 Doornik Natuurakkers)

Maar Louis wilde meer dan bezoekjes. Samen met enkele anderen droomde Louis van een centrum van waaruit nieuwe initiatieven rond duurzaamheid, educatie en natuur konden ontstaan. De gemeente, stichting Lingewaard en heel veel vrijwilligers konden geen weerstand bieden aan het vurig enthousiasme waarmee hij de boer op ging.

Met een groot draagvlak, vasthoudendheid, kennis en kunde wist hij geld en daadkracht aan hun droom te verbinden, met de opening van een ambachtelijk gebouwde Veldschuur als resultaat.

Zijn tomeloze inzet is niet onopgemerkt gebleven en afgelopen zaterdag werd hij voor deze verdienste geridderd in de orde van Oranje Nassau. Een oranje lintje prijkte de verdere dag op zijn borst.


Corrie en Louis Dolmans samen met kleindochter na ontvangst lintje van burgemeester de Vries


Louis Dolmans bedankt nogmaals alle vrijwilligers voor hun inzet

Na de officiële opening was er een heerlijke lunch met producten uit de streek. Eén van de volgende initiatieven van Louis is een Doorniks broodje te ontwikkelen met granen en gewassen uit de streek rond Bemmel. Edgar Grunder van de Biobakker uit Ahaus wijdt zich al vele jaren aan het opnieuw in teelt brengen van oorspronkelijke graanrassen en zet zich samen met boeren in om de afzet in eigen regio te verhogen.

Louis en Edgar vinden in elkaar de passie voor oude streekeigen gewassen, het behoud van biodiversiteit, innovatief milieubeheer en authentieke producten. Tot de verbeelding sprekende oude granen als Sint Jansrogge, rode emmer, witte emmer en troshaver staan nu op Louis' zijn wuivende akkers aan de Waal om straks vermalen en gebakken te worden.


Oogst van zaaigoed van witte Emmer op Doornik Natuurakkers in 2011 op ouderwetse manier.
 
De ontwikkelingsgerichtheid van Louis en Edgar gaat verder. In hun visie kan diepgaande innovatie op het gebied van landbouw en economie alleen maar worden gerealiseerd in samenhang met economie. Bovendien dient de basis in de regio te liggen. Ze zijn daarom op zoek gegaan naar een biologische bakker met een lokaal ideaal die mensen wil enthousiasmeren en verbinden met echt en lekker brood. In biologisch bakker Jorrit van Engen hebben zij iemand gevonden die ingeschakeld zal worden bij het bakken van het Doorniks streekbroodje in de regio.

De geur van zijn zalige gevulde koeken en speltbroden verspreidde zich afgelopen zaterdag uit zijn mini-demonstratie-oven over het terrein rond de Veldschuur. Jorrit: "Ingrediënten van dichtbij zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook gezonder voor de mens. Aangetoond is dat eten dat geteeld en verwerkt is in je eigen habitat, het beste door je lichaam herkend wordt als echt eten, dat zo ook het beste uit de voedingsstoffen haalt."


Houtoven op wielen van en met Jorrit van Engeren tijdens de opening van 'De Veldschuur'.

Veelbelovende plannen van een drietal initiatiefrijke mannen met passie voor echt en eerlijk brood! U wordt op de hoogte gehouden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Louis Dolmans: 0481 451111 of louis@doorniknatuurakkers.nl.
Publicatiedatum: