Knoflooksoep, slowfood, sojaproducten. Het is een maar kleine opsomming van wat dit jaar op de derde editie van Sofie op de Wallen te proeven is. Dit keer niet op de stadswal, maar in Park Randenbroek. "We willen een grote ronde tafel om meer interactie tussen de mensen creëren. En dat lukt niet op de stadswal", licht organisator Abel Hertzberger van De Expeditie, het centrum voor geweldloze verandering, toe. "Maar de rest blijft hetzelfde hoor."
Het biologische eetfestijn vindt op zaterdag 7 juli plaats. Hertzberger verwacht opnieuw rond de vijfhonderd bezoekers, voornamelijk uit Amersfoort. "Vorige jaren zaten die allemaal aan één lange tafel, dit jaar willen we die tafels in een cirkel, zodat iedereen met elkaar in contact staat." Want dat is waar het om gaat. "Naast het kennismaken met biologisch en vegetarisch eten, is er ook veel ruimte om mensen te ontmoeten." Sofie op de Wallen is overigens niet hetzelfde als Sofie aan Tafel, benadrukt de organisator. "We gebruiken alleen de naam van dezelfde dame."
Het festijn is vooral bedoeld om mensen die al geïnteresseerd zijn in biologisch voedsel te laten zien wat er allemaal op de markt is en te stimuleren om dit meer te gebruiken. "Er zijn mensen die soms wel eens een bakje biologische tomaten halen in de supermarkt en het daarbij laten, maar eigenlijk wel meer willen weten. En zij komen hierop af." Het is echter geen educatieve bijeenkomst met lezingen of presentaties. "Er zullen wel folders liggen, maar het moet wel echt om het eten zelf draaien en de gezelligheid."
Hertzberger eet zelf al meer dan twintig jaar biologisch "Ik wil niet dat de natuur vergiftigd wordt door het bespuiten van groente. Bijen sterven en worden steeds kwetsbaarder. En daarbij smaakt biologisch veel lekkerder", zegt hij nadrukkelijk. Hij kwam op het idee voor dit jaarlijkse evenement, tijdens een dorpsfeest op vakantie in Frankrijk, enkele jaren geleden. "Ik zag alle mensen samen eten op een plein en dacht, dat kan in Amersfoort ook."
Het biologische voedsel wordt geserveerd door verschillende, vooral restaurants en cateraars, die zich in het midden van de cirkel van tafels centreren. Hertzberger trots: "Al deze bedrijven werken deze avond biologisch en doen vrijwillig mee. Er wordt bijvoorbeeld ter plekke gewokt door de natuurwinkel, eetwinkel Kalasa! Kitchen brengt hartige taarten mee en Hetties Road Cuisine zal pizza's bakken in twee hout-ovens." Hertzberger zelf zal samen met zijn vrouw Magda het toetje verzorgen: bavarois, pudding en taart. Ervaring met koken voor groepen is er genoeg. "Eén keer in de week kunnen mensen ook bij ons pand aan de Schimmelpenninckkade aanschuiven voor een biologische maaltijd", geeft hij aan. "Dan hebben we meestal zo'n 35 mensen."
Tijdens Sofie op de Wallen treden verschillende artiesten vrijwillig op. Er is een Bellydance performance en 'De zingende Jukebox'. "Een ongedwongen, lokale sfeer", belooft Hertzberger. "Want lokaal is de kracht."
Een kaartje kost 12,50 euro.
Voor meer informatie: www.Eemlook.nl/sofie.
Bron: DeStadAmersfoort.nl

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
- Partij voor de Dieren Zuid-Holland wil af van energieslurpende glastuinbouw
- "Als de biologische appelverkoop niet stijgt, zullen we onze Jonagold nooit verkocht krijgen"
- Welke taal spreken koeien?
- Eigenaren Sprinklr zien af van winst, het vergroten van de biodiversiteit heeft prioriteit
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
"Meer interactie dankzij grote ronde tafel"
Sofie op de Wallen niet op stadswal, maar in Park Randenbroek
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-01-26 Biologisch blijkt crisisbestendig tijdens algemene inflatie
- 2023-01-25 Fotoreportage 36ste editie SIVAL
- 2023-01-25 Avondklas zaadteelt in de biologische landbouw
- 2023-01-24 Moestuincursus door Jan Weijsenfeld in Empe
- 2023-01-23 Biologische sector is ondanks grote uitdagingen positief gestemd
- 2023-01-20 Fotoreportage Biobeurs: wennen in Den Bosch
- 2023-01-18 Biobeurs goed van start ondanks afwezigheid minister Adema
- 2023-01-18 Driedelige documentaireserie: De bodem bereikt
- 2023-01-17 Melkvee Studiedagen Reudink op 24 januari en 9 februari
- 2023-01-16 Braziliaanse boeren op bezoek bij Nederlandse boeren bij Veld en Beek
- 2023-01-16 "De pioniers hebben nu echt de wind in de rug nodig, geef uitvoering aan het Groenboerenplan"
- 2023-01-13 De Smaakspecialist presenteert nieuw assortiment tijdens de Biobeurs
- 2023-01-13 Hoe tover je een onooglijke groente om in iets lekkers?
- 2023-01-13 Horecava 2023: omschakelaars en nieuwkomers
- 2023-01-12 Biokennisweek: highlights voor MarCom professionals
- 2023-01-12 Masterclass ‘Alle kleine beestjes helpen’ door Marc Siepman
- 2023-01-12 Overnachten tijdens de Biobeurs? Spoedige opgave is gewenst
- 2023-01-11 Ruim een kwart van de Nederlanders voelt zich slecht na een ongezonde snack
- 2023-01-10 Odin verzorgt 4 workshops tijdens Biokennisweek
- 2023-01-10 Minister Piet Adema opent Biobeurs 2023